Наскільки ефективно в Закарпатті працює система державних закупівель?

Це питання з’ясовували працівники контрольно-ревізійного управління в області, провівши відповідне аудиторське дослідження

 

Для переважної більшості людей поняття „тендер” практично нічого не означає. Однак якщо сказати, що це є системою державних закупівель, основним принципом якої є максимальна економія та ефективність використання бюджетних коштів, що є одним із визначальних пріоритетів бюджетної системи України, тоді все стає зрозумілим. Саме через проведення тендерів визначаються розпорядники державних коштів на будівництво, приміром, шкіл, на зведення мостів та доріг, навіть на закупівлю ліків для медичних установ та картоплі для дитячих садочків. Окрім того, механізм системи державних закупівель передбачає створення конкурентного середовища в сфері державних закупівель та недопущення корупції.
Однак і в системі державних закупівель існують проблеми, навіть незважаючи на те, що законодавство з цього питання постійно удосконалюється. Так, навіть попри численні зміни та доповнення до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти", й надалі в нашій області відслідковується тенденція до збільшення порушень в системі тендерів. І засвідчує це насамперед робота працівників контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області. Так, якщо в 2004 році контрольними заходами в 33 установах було встановлено 17 порушень, то в 2005 році в 25 установах їх було виявлено вдвічі більше, а саме 35 порушень. Це й стало причиною проведення працівниками КРУ аудиторського дослідження на тему "Аудит ефективності функціонування системи державних закупівель у Закарпатській області за період 2004-2005 років".
Аудиторська група спробувала дати відповідь на поставлену проблему: чому допускається неефективне використання державних коштів при здійсненні закупівель?
Дослідження проводилося на прикладі вивчення закупівель закладів охорони здоров’я, освіти і науки області, обласної і районних державних адміністрацій та їх структурних підрозділів та органів місцевого самоврядування.
Результати аудиторського дослідження засвідчили, що розпорядники бюджетних коштів не дотримуються основних принципів Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” (зі змінами та доповненнями), — добросовісної конкуренції серед учасників торгів, відкритості та прозорості на всіх стадіях державних закупівель. Порушення вимог чинного законодавства з питань закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти мають місце на кожному восьмому з перевірених об’єктів.

Аудиторською групою було визначено основні причини через які допускаються втрати та неефективне використання державних коштів при здійсненні закупівель:
1. Недосконалість правового поля функціонування системи державних закупівель; значна кількість змін до Закону призводить як до неузгодженості, так і до суперечностей у нормативно-правовій базі, які негативно впливають на ефективність використання бюджетних коштів. Реально цим і ускладнили механізм дії Закону та стали важкими для сприйняття розпорядником бюджетних коштів, що спричинило витрачанню бюджетних коштів на навчання голів та членів тендерного комітету. За досліджуваний період по Закарпатській області на навчання 581 людини затрачено 295,7 тис. грн..
2. Через високу вартість послуг (вартість реєстрації, отримання електронної адреси коду активізації на Інтернет – порталі — близько 650 грн. — при обмеженому фінансуванні бюджетних установ є суттєвою) та великий термін (від 2 до 6 місяців) публікації оголошень про закупівлю в мережі Інтернет порталі та періодичному виданні „Вісник державних закупівель” зменшується кількість учасників торгів, що погіршує конкурентність їх проведення.
3. Розпорядники коштів свідомо уникають однієї з конкурентних процедур, такої, як відкриті торги, шляхом подрібнення предметів закупівлі. Це підтверджують результати матеріалів ревізій та перевірок, проведених працівниками КРУ області. Дане припущення підтвердили і 51 % опитаних респондентів.
4. Неадекватність рівня відповідальності за вчинення порушень з розмірами перевитрат державних коштів. Відсоток накладених штрафів на замовників складає всього 0,01% до суми порушень. Так, за період 2004-2005 роки за виявлені порушення на суму 104,9 млн. грн., накладено адміністративних штрафів на 18 осіб на 9,2 тис. грн., оскільки іншу відповідальність Законом не передбачено.

Базуючись на результатах проведеного дослідження, з метою досягнення підвищення ефективності функціонування системи державних закупівель у Закарпатській області та з метою економії державних коштів і забезпечення вільного конкурентного середовища аудиторською групою надано пропозиції.
Так, на думку аудиторів, на рівні Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції України, а також Антимонопольного комітету України слід переглянути нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України та Мінекономіки на узгодженість з положеннями Закону. Відтак слід у законі відрегулювати питання шляхом розроблення та затвердження єдиного порядку — розрахунку вартості тендерної документації й послуг з оприлюдненням інформації, щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти в інформаційних системах у мережі Інтернет та стягнення за них плати, щоб самий замовник мав право вибору які саме види послуг, він потребує (в певній частині чи комплексно).
Також з метою створення конкурентного середовища та здешевлення вартості послуг доцільно було б доопрацювати інформаційну систему в мережі Інтернет ДП „РІАБ „Вісник державних закупівель”.
І, безперечно, для поліпшення ситуації Антимонопольному комітету України в Закарпатській області потрібно провести значну роботу насамперед з ознайомлення потенційних учасників державних закупівель з усіма умовами їх проведення. Так, варто всі зміни до законодавчих та нормативних актів щодо державних закупівель висвітлювати на веб-сторінці обласної державної адміністрації, а також проводити семінари-навчання з практичного застосування Закону із спеціалістами тендерних комітетів.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області

 

26 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів