ПОЖЕЖНИЙ ЛІКБЕЗ: ВИНИКЛА ПОЖЕЖА. ЩО РОБИТИ?...

Ліквідація пожежі залежить від багатьох факторів, серед яких не останню роль відіграє й вчасне повідомлення про її виникнення та вмілі дії при її виявленні.

 

Отож, у разі виявлення пожежі або її ознак (полум’я чи його відблисків, диму або специфічного запаху, інших вторинних проявів горіння) слід негайно по телефону (номер 01) повідомити про це пожежну охорону. При цьому необхідно назвати адресу місця пожежі, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище та номер телефону з якого ви телефонуєте.

Після виклику пожежної охорони по можливості слід вжити заходів до евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей. Правда, робити це треба дуже обережно, щоб не завдати шкоду власному здоров’ю.

На пожежі слід остерігатися впливу високих температур, задимлення та загазованості, завалення будівельних конструкцій, вибухів балонів з газом, технологічного обладнання та приладів, ураження електричним струмом, падіння в неогороджені отвори, треба остерігатися підпалених дерев та провалу в грунт, що прогорів.

Небезпечно входити в зону задимлення, якщо видимість менше 10 метрів.

Пам’ятайте, що малі діти у разі пожежі від страху часто ховаються під ліжка, в шафах, забиваються в куток.

При рятуванні потерпілих з палаючих будівель та при гасінні пожежі треба: перед тим, як увійти в приміщення, охоплене вогнем, покритися з головою мокрим покривалом, пальтом, плащем, цупкою тканиною.

Двері в задимлене приміщення відкривати обережно, поволі, прикриваючи корпус тіла дверним полотном. Це дозволить уникнути спалаху полум’я від швидкого припливу свіжого повітря.

У сильно задимленому приміщенні слід пересуватися поповзом чи схилившись.

Щоб захиститися від чадного газу, треба дихати крізь зволожену тканину.

Якщо у вас зайнявся одяг, то негайно лягайте на землю (підлогу) і починайте перекачуватися, щоб збити полум’я. В жодному разі не можна бігати, це тільки сприятиме розвитку горіння.

Побачивши людину на якій горить одяг, треба накинути на неї пальто, плащ або будь-яке покривало та щільно притиснути.

При гасінні пожежі окрім вогнегасників та пожежних кранів слід також використовувати воду, пісок, землю, покривала та інші засоби.

Пам’ятайте, що вогнезахисті речовини треба спрямовувати в місця найбільш інтенсивного горіння та не в полум’я, а на поверхню, що горить. Якщо ж горить вертикальна конструкція, то воду слід подавати в її верхню частину.

У разі пожежі населення повинно виконувати лише первинні дії, тобто до прибуття підрозділів пожежної охорони. Тому викликати пожежну охорону слід негайно у всіх випадках виникнення пожежі.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

 

27 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів