В Ужгороді відбулися хіротонія та інтронізація єпископа-ординарія Мукачівської греко-католицької єпархії владики Теодора

В Ужгороді відбулися хіротонія та інтронізація єпископа-ординарія Мукачівської греко-католицької єпархії владики Теодора
Сьогодні, 16 липня, у греко-католицькому Хрестовоздвиженському кафедральному соборі в Ужгороді відбулися хіротонія та інтронізація правлячого єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владики Теодора (Мацапули).

 

Хіротонія (грецьк. "рукопокладення"), або ординація – християнський обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення у священнослужителі. Висвячення робить єпископа законним наступником апостолів і членом Колегії єпископів, тому разом з Папою та іншими єпископами він має дбати про всі церкви, а також отримує владу навчати, освячувати і управляти.

Подія унікальна тим, що вперше з 1932 року в греко-католицькому Ужгородському  Кафедральному соборі висвятили єпископа-ординарія, тобто єпископа, призначеного саме для Мукачівської греко-католицької єпархії. Востаннє подібна подія була у 1932-му, коли єпископом став Олександр Стойка.

Висвячували владику Теодора три єпископи: головний святитель – Високопреосвященний кир ВОЛОДИМИР (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський; другий святитель – Високопреосвященний кир ЙОНА (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський; третій святитель – Преосвященний кир НІЛ (Лущак), теперішній тимчасовий Апостольський адміністратор МГКЄ.

Також серед почесних гостей – Верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський, Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Оскільки владика Теодор став правлячим єпископом, то після літургії відбулася  інтронізація (настоловання), тобто возведення на кафедру на знак того, що Мукачівська греко-католицька єпархія отримала свого нового пастиря.

Вхід на урочистості був вільний.

Як повідомляє Закарпатська ОВА, Божественна літургія з нагоди єпископської хіротонії об’єднала в обласному центрі Закарпаття понад 2 000 вірян, зокрема представників влади, дипломатичних місій, різних релігійних конфесій, священнослужителів із сусідніх держав, США, країн Глобального Півдня та інших.

Насамкінець усі присутні помолилися за наших захисників і захисниць та якнайшвидшу перемогу України.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, Теодор Мацапула (хресне ім’я Андрій) народився 21 серпня 1981 року в селі Крилос Івано-Франківської області. У 2001 році вступив до новіціяту Згромадження воплоченого слова, продовжив навчання в Міжнародній семінарії Сан-Віталіано в Сеньї та в Центрі вищих студій святого Бруно Єпископа (2002–2008 рр.). 25 серпня 2007 р. склав вічні обіти, а 10 лютого 2008 р. був висвячений на священника та розпочав свою місіонерську діяльність для греко-католиків Сибіру та на Далекому Сході. У 2013 р. отець Теодор приїхав в Україну для служіння на Закарпатті. З 2013-го по 2019 роки очолював релігійну організацію "Згромадження воплоченого слова" в Україні.

Мукачівська греко-католицька єпархія на Закарпатті – церковно-адміністративна одиниця візантійського обряду, яка тимчасово підпорядковується напряму Святому Престолу католицької церкви, не маючи, при цьому, статусу sui juris.

Як повідомлялося, 8 травня 2024 року Папа Франциск призначив нового правлячого єпископа для Мукачівської греко-католицької єпархії. Ним став отець Теодор Мацапула, синкел у справах монашества цієї єпархії.

 

Закарпаття онлайн

 

16 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів