Закарпатська митниця здійснює контрольно-перевірочні заходи суб’єктів ЗЕД

Закарпатська митниця здійснює контрольно-перевірочні заходи суб’єктів ЗЕД
Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці.

 

Фахівці управління проведення митного аудиту за участі інших підрозділів Закарпатської митниці, під час реалізації пост-митного контролю, на постійній основі здійснюють аналіз митних оформлень на предмет виявлення можливих ознак порушень митного законодавства. Митники ретельно перевіряють документи та відомості, що стосуються митного оформлення товарів, які переміщувалися на/з митної території України.

З початку 2024 року (станом на 26 липня п.р.) виявлено факти, що мали ознаки порушень митного законодавства в частині законності надання (отримання) пільг і звільнення від оподаткування імпортованих товарів, порушення правил класифікації згідно УКТ ЗЕД, недотримання вимог митних режимів, правильності визначення бази оподаткування та інші. За виявленими митницею порушеннями загальна сума митних платежів, які були самостійно сплачені імпортерами до державного бюджету (в порядку ст.50 Податкового кодексу України), становить 1,4 млн. грн.

Також Закарпатська митниця звертає увагу на те, що з 16 травня 2024 року поновлено повноваження митних органів на проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 934 Розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України.

В цьому напрямку управлінням проведення митного аудиту здійснюється контрольно-перевірочні заходи суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на предмет дотримання вимог законодавства України з питань митної справи. Так, за результатами проведених документальних перевірок державну скарбницю додатково наповнено сумою грошових зобов’язань на 3,6 млн. грн. (станом на 01.07.2024).

В свою чергу слід зазначити, що у відповідності до пункту 69.37 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов’язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 серпня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов’язання, вважаються скасованими, а пеня не нараховується.

Тобто, держава тимчасово надала (по перевіркам з 1 серпня 2023 року та до кінця воєнного стану) можливість платникам податків у разі добровільної сплати донарахованих митними органами платежів не сплачувати суми штрафних санкцій за допущені порушення, які можуть сягати 25% від суми донарахованих платежів, що для сумлінних платників податків надасть суттєве полегшення у виконанні свого обов’язку перед країною та зекономить державні кошти на судові витрати процесу супроводження прийнятих Держмитслужбою рішень.

 

 

01 липня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів