В Ужгороді відбулася творча зустріч із відомим письменником та театрознавцем Василем Неволовим

В Ужгороді відбулася творча зустріч із відомим письменником та театрознавцем Василем Неволовим
Про це повідомляє Департамент культури Закарпатської ОВА.

 

В Ужгороді триває Міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем», який цьогоріч уже вп’яте знайомить шанувальників із найкращими моновиставами від українських і закордонних театрів.

У межах фестивалю сьогодні відбулася творча зустріч із Василем Неволовим – відомим письменником, перекладачем, театрознавцем, драматургом, кандидатом мистецтвознавства, професором, заслуженим діячем мистецтв України.

Зустріч відбулася у філіалі Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая «Народний літературний музей Закарпаття».

Передусім Василь Неволов наголосив, що Ужгороду робить честь проведення театрального фестивалю саме до дня народження міста, адже завдяки цьому мешканці та гості мають можливість насолодитися високим мистецтвом, яке осмислює і стверджує важливі цінності, що єднають нас у ці непрості часи. Крім того, фестиваль сприяє професійному спілкуванню та зростанню самих колективів-учасників.

Василь Неволов розповів присутнім про свою багату творчу та професійну діяльність. Зокрема, понад 50 років він присвятив педагогіці та 32 роки – роботі в Міністерстві культури України, де також опікувався театральним напрямком. Свій різносторонній досвід участі у театральному житті Василь Неволов утілив у низці мистецьких проєктів, а також – авторських книгах.

Крайнє видання, що побачило світ цього річ, письменник презентував нині – це збірка п’єс «Тепло київських візерунків». До книги увійшли драматургічні твори і сценарії останніх років, які вже ставить на своїх сценах кілька вітчизняних театрів, а також есеї критика. Як зазначив автор, Ужгород став другим містом після Києва, де презентовано книжкову новинку.

Привітали Василя Неволова з черговим творчим здобутком директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук, театрознавець Олег Зайцев, представники театрів-учасників фестивалю та співорганізатор «Монологів над Ужем» Михайло Носа. Вони відзначили вагомий внесок Василя Неволова в розвиток театрального мистецтва України, зокрема, відзначили авторитетність його критики та на назвали «хрещеним батьком» низки фестивалів. Подякували за участь у нинішньому.

Модерував презентацію завідувач філіалу музею імені Й.Бокшая «Народний літературний музей Закапрпаття», письменник, заслужений працівник культури України Василь Густі. Він також ознайомив присутніх із діючими книжковими експозиціями. Своєю чергою, Василь Неволов поповнив добірку власним новим виданням, подарувавши музею кілька примірників.

 

 

14 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів