Виставку «За Україну, за її волю» відкрили в Ужгороді

Виставку «За Україну, за її волю» відкрили в Ужгороді
Про це повідомили у міській раді.

 

Виставку «За Україну, за її волю» відкрили сьогодні в Ужгородський замок, Краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького . Захід приурочили до Дня захисників та захисниць України. Музейники таким чином вшанували воїнів, які захищають незалежність та суверенітет нашої держави.

Експозиція хронологічно охоплює 2013 – 2024 роки – розпочинається подіями Євромайдану та Революції Гідності, наступні розділи присвячені подіям АТО/ООС, повномасштабній війні та участі в цих подіях закарпатців. Під час створення експозиції російсько-української війни основну увагу сконцентровано на місцевій історії, місцевих героях та свідках, розповідає автор виставки, завідувач відділу новітньої історії краєзнавчого музею та Меморіального музею-кімнати Августина Волошина Михайло Джахман.

Додає, що назва експозиції «За Україну, за її волю» – це рядок із пісні, слова якої написав Микола Вороний у далекому 1917 році. Твір став гімном всіх борців за Українську державність ХХ століття. Під цю пісню йшли у бій українські січові стрільці, які пройшли бойове хрещення на карпатських перевалах у боях з росіянами, січовики Карпатської України. І от через століття українці знову змушені виборювати свою державність у великій війні. І ворог той же.

У відкритті виставки взяли участь перший заступник голови Закарпатської облради Андрій Шекета, директорка музею Ольга Шумовська, директор департаменту культури ОВА Євген Тищук, заступниця начальниці управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міськради Ольга Василиндра, інші гості.

Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх героїв, що віддали своє життя за Україну і за нашу свободу.

 Під час заходу проводили збір коштів на підтримку Збройних Сил України.

 

 

02 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів