Понад 200 тисяч цифрових копій історичних та унікальних документів зробили працівники Державного архіву Закарпатської області

Понад 200 тисяч цифрових копій історичних та унікальних документів зробили працівники Державного архіву Закарпатської області
Це стало можливим за підтримки Державної архівної служби України та корпорації FamilySearch International (США), пише Закарпатська ОДА.

 

Над оцифруванням документів у Державному архіві Закарпатської області працюють із серпня цього року. Відтоді фахівці зробили більш ніж 200 тисяч цифрових копій. 

Заступник голови ОВА Олександр Пацкан зауважив, що всього кілька регіонів України розпочали такий проєкт з оцифрування. Для Закарпаття, яке зберігає чимало історичних та унікальних документів декількох держав, документів різними мовами, це вкрай важливо.

Керівництво краю та архіву продовжують спільно працювати над залученням коштів, щоб усі документи перевести в цифровий формат, придбати серверне обладнання й програмне забезпечення, яке спростить доступ до них усім охочим.

Архівні документи в нашій області, а це понад півтора мільйона одиниць, зберігаються у двох приміщеннях – в Ужгороді та Берегові, тому оцифрування зараз залишається одним із пріоритетних завдань.

У межах співпраці з американськими партнерами з корпорації FamilySearch International Державний архів Закарпатської області отримав спеціальне обладнання для оцифрування – 4 сучасні сканери, зауважив його керівник Михайло Місюк.

Він розповів, що закарпатські фахівці насамперед почали робити цифрові копії генеалогічних документів, які найчастіше запитують науковці та всі, хто хоче дослідити свій родовід. Надалі в планах – оцифрування архівних документів окружних судів, релігійних громад Закарпаття та інших.

Нагадаємо, минулого року Україна посіла друге місце у світі за темпами оцифрування документів, виконавши понад 21 мільйон цифрових копій.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів