НПП "Синевир" показав золоту осінь у Карпатах

НПП "Синевир" показав золоту осінь у Карпатах
Парк пропонує численні туристичні маршрути різної складності, що дозволяють відчути красу осінньої природи Карпат на різних висотах і у різних куточках парку, повідомили на ФБ-сторінці установи.

 

Осінь – це особлива пора року, коли природа готується до зимового сну, але перед цим дарує нам неймовірне розмаїття барв і відтінків. Одним із найкращих місць в Україні, де можна на повну насолодитися красою осінніх пейзажів, є національний природний парк «Синевир». Тут чудові краєвиди, насичені кольорами природи, які захоплюють подих та залишають незабутні враження.

У Карпатах золота осінь - саме той час, коли варто сюди їхати, аби насолодитися неймовірними барвами лісу, туманами, ще не змерзлими гірськими річками й водоспадами, пожовклими полонинами та вершинами гір у снігу. І, звісно ж, найкраще цей час провести на території НПП «Синевир» - адже саме тут можна побачити неймовірну красу природи, яка захоплює подих.

Парк пропонує численні туристичні маршрути різної складності, що дозволяють відчути красу осінньої природи Карпат на різних висотах і у різних куточках парку. Один з найбільш популярних маршрутів – це підйом до озера Синевир, яке є справжньою перлиною Західної України. Відображення золотого листя у спокійних водах озера створює казковий пейзаж, який важко забути. Для того, щоб насолодитися красою осені сповна, пропонуємо пройти найцікавіші екологічні стежки нашого парку.

Перша екологічна стежка «Урочище Красний - Синевирське озеро» розташована на північній стороні підніжжя гори Озірна на півночі Національного природного парку «Синевир». Протяжність екологічної стежки складає 3,2 км., а приблизний час проходження маршруту 1,5 – 2 години. Маршрут проходить на висоті від 850 до 1000 метрів над рівнем моря. Пройшовши екологічною стежкою можна побачити всю красу нашого краю, унікальні куточки дикої природи, мальовничі гірські пейзажі, величні Карпатські ліси, раритетних представників флори і фауни, величну красу Закарпатської перлини – Синевирське озеро та багато іншого.

Друга екологічна стежка, яка має назву «Гребля - Дике озеро (озеро Озірце)» розташована на північному схилі хребта Пішконя. З самого початку маршруту нас зустрічає густа стіна Карпатського лісу, унікальна рельєфна місцевість. Майже половину шляху екологічної стежки – дорога кам’яниста. Смерека, бук та явір – поширене тріо карпатських лісів. Вони гарно пристосовані для росту майже для всіх типів ґрунту, в тому числі і каменистому.

Маршрут екологічної стежки «Гребля - Дике озеро (озеро Озірце)» пішохідний. Загальна довжина його близько 4 кілометрів, приблизний час проходження маршруту 1,5 – 2 години. Пройшовши маршрут, на висоті близько 1000 м. у самому серці карпатських гір можна побачити, захоплююче «Дике озеро», яке без втручання людини перетворюється на верхове болото.

Третя не менш цікава екологічна стежка «Колочава» розташована на півдні НПП «Синевир» і проходить територією Квасовецького природоохоронного науково-дослідницького відділення. Протяжність екологічної стежки складає 15 км, тривалість проходження маршруту складає орієнтовно 7 годин. Маршрут проходить шляхом на висоті від 500 до 1540 метрів. Пройшовши екологічною стежкою «Колочава», можна побачити унікальні панорами диких куточків природи національного парку, величні букові ліси, мальовничі гірські пейзажі, скуштувати цілющу воду з мінерального джерела «Буркут» та багато іншого. Стежка проходить пристигаючим буковим лісом, де в домішку є смерека, ялиця та ін. Також можна спостерігати красу Карпатських гір і вид на річку Тереблю.

Звертаємо увагу любителів мандрувати пішки на те, що простий рівень складності маршруту мають екологічні стежки «Урочище Красний - Синевирське озеро» та «Гребля - Дике озеро (озеро Озірце)». Однак, маршрут екологічної стежки «Колочава» має складний рівень проходження. Зазначені маршрути екологічних стежок під силу практично будь-якій фізично здоровій людині, але це аж ніяк не означає, що не потрібно готуватися до проходження маршруту. Підготувавшись, ви зможете легко пройти маршрут та сповна насолодитись краєвидами НПП «Синевир».

Щоб отримати максимум задоволення від подорожі до НПП «Синевир» восени, варто врахувати кілька порад:

- зручний одяг та взуття – осінь у Карпатах може бути непередбачуваною, тому слід підготуватися до можливих дощів та прохолодної погоди.

- фотоапарат або смартфон – осінні пейзажі гірського краю просто вимагають бути збереженими на фотографіях.

- екологічна свідомість – парк є заповідною зоною, тому варто поважати природу і не залишати сміття під час прогулянок.

Тож для тих, хто прагне зануритися у магію осені, НПП «Синевир» є ідеальним вибором для відпочинку та відкриттів.

 

 

14 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів