287 випадків захворювання на рак молочної залози зафіксували минулого року в області. Ще майже 107 тисяч закарпаток – у групі ризику

287 випадків захворювання на рак молочної залози зафіксували минулого року в області. Ще майже 107 тисяч закарпаток – у групі ризику
Про це повідомили сьогодні на брифінгу в ОВА.

 

15 жовтня – Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. Це надважке захворювання посідає перше місце з-поміж онкології в жінок та друге місце серед усіх видів раку. Щорічно у світі реєструєть майже 2,3 млн нових випадків раку молочної залози.

Минулого року на Закарпатті зафіксували 287 випадків цього захворювання. Ще майже 107 тисяч жінок в області сьогодні перебувають у групі ризику та мають високу ймовірність захворіти на цю недугу, розповіла на брифінгу директорка департаменту охорони здоров’я ОВА Любов Мандзич.

 «Якщо захворювання діагностується на першій стадії, то ймовірність повністю вилікуватися дуже висока – 95%, на другій – 66-80%, а на третій – 50%. Саме тому жінкам важливо вчасно проходити скринінг раку молочної залози. З 40 років це треба робити кожні 2 роки, а з 50 – щороку. Тим паче, що зараз таку діагностику повністю забезпечує держава», – наголосила Любов Мандзич.

За її словами, в області діє 7 кластерних та 1 надкластерний медичний заклад, де можна безоплатно пройти таке обстеження. Цією можливістю від початку року вже скористалося близько 4 000 жінок.

 Лікування раку молочної залози – тривале й непросте. Його в нашому регіоні можна отримати в Закарпатському протипухлинному центрі та онкологічному відділенні Мукачівської лікарні Святого Мартина. Сьогодні ці спеціалізовані заклади повністю забезпечені необхідними медикаментами та обладнанням.

 В обласному протипухлинному центрі щомісяця лікування проходять близько 30 жінок з діагнозом «рак молочної залози». Протягом року нововиявлених випадків реєструють близько 300, а загалом на обліку перебуває понад 6 000 пацієнток.

 Жінкам з такою недугою держава безоплатно забезпечує повноцінну медичну допомогу – від хіміо- та гормонотерапії до оперативного лікування й променевої терапії. Остання в Закарпатському протипухлинному центрі проводиться на 2 сучасних лінійних прискорювачах. Є необхідні препарати, а також обладнання для проведення трипанбіопсії та виявлення новоутворень від 5 мм і менше, розповів директор закладу, професор, обласний спеціаліст-експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «онкологія» Андрій Русин.

 «Зараз ми можемо гарантувати, що з цим діагнозом на Закарпатті пацієнтки можуть отримати таку саму кваліфіковану допомогу, як і в інших провідних лікувальних закладах України та світу. Наш регіон залишається серед лідерів щодо органозберігаючих операцій. Близько у 70% хірургічних втручань спеціалістам вдається не порушити цілісність і первинний вигляд молочної залози. На ранній стадії захворювання наслідки операції в більшості пацієнток взагалі малопомітні», – підкреслив Андрій Русин.

Раку молочної залози можна й потрібно запобігати. Для цього жінкам слід особисто дбати про своє здоров’я – вчасно проходити мамографічне чи ультразвукове обстеження та за появи найменших нетипових змін при самообстеженні молочної залози звертатися до спеціалістів. Особливо варто слідкувати за власним станом тим, хто має генетичну схильність до онкозахворювання.

 

15 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів