Єдиний податок необхідно сплачувати своєчасно

Аналіз надходжень податкових платежів до місцевих бюджетів засвідчує, що окремі підприємці, обравши спрощену систему оподаткування, “забувають” вносити чергові платежі у встановлені законодавством терміни.

 

У зв’язку з цим нагадуємо, що відповідно до Указу Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" в редакції від 28 червня 1999 року N 746/99 суб’єкти підприємницької діяльності - фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом календарного року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. гривень, мають право обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку.

Порядок видачі Свідоцтва затверджено наказом ДПА України від 29.10.1999 року № 599. Підставою для видачі Свідоцтва є подання суб’єктом підприємницької діяльності - фізичною особою письмової заяви встановленого зразка та платіжного документа (квитанція, копія платіжного доручення з відміткою банківської установи) про сплату (перерахування) єдиного податку за період не менше ніж календарний місяць. У подальшому сплата єдиного податку здійснюється не пізніше 20-го числа місяця, що передує здійсненню діяльності.

Ставка єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва - фізичних осіб встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності і не може становити менше 20 гривень та більше 200 гривень на місяць.

У разі коли фізична особа – суб’єкт малого підприємництва здійснює кілька видів підприємницької діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, нею придбавається одне свідоцтво і сплачується єдиний податок, що не перевищує встановленої максимальної ставки.

У разі коли платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або за участю у підприємницькій діяльності членів його сім’ї, ставка єдиного податку збільшується на 50 відсотків за кожну особу.

Суб’єкти малого підприємництва несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання звіту та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством України.

Відділ оподаткування фізичних осіб
ДПА у Закарпатській області

 

05 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів