Закарпатцям потрібно це знати: податкова контролювати ще й вирощену людьми цибулю та моркву

Для продажу вирощеної сільгосппродукції буде довідка

 

Відповідно до положень підпункту 4.3.36. статті 4 Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”, доходи від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих для:

ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю); будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянках), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу, тобто не оподатковуються.

Законом передбачено, що отримувач таких доходів подає податковому агенту довідку про своє право на одержання доходу без утримання податку.

Однак досі форма такої довідки була довільною, а порядку видачі її не існувало, що створювало певні ускладнення між податковими агентами та громадянами при обгрунтуванні права на звільнення таких доходів від оподаткування.

1 серпня цього року Кабінет Міністрів України постановою №1063 затвердив розроблені ДПА України Порядок видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу у джерела його виплати без утримання податку та її форму.

Затверджений порядок визначає механізм видачі довідки, яка видаватиметься безкоштовно строком на 3 роки сільською, селищною, міською радою у 10-денний термін власнику (користувачу) земельної ділянки – отримувачу доходів за його вимогою (письмовою заявою довільної форми).

Необхідною умовою для видачі довідки буде розмір земельних ділянок. Він не повинен перевищувати норм безоплатної передачі у власність земельних ділянок громадянам згідно з Земельним кодексом України. У разі перевищення площ або зміни цільового призначення земельної ділянки, довідка втрачає чинність з наступного податкового періоду (місяця) за місяцем, у якому ця подія відбулася.

Тому у довідці обов’язково зазначатиметься перелік видів сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) та (або) відомості про кількість поголів’я чи домашньої птиці, що реалізовуватимуться, а також розмір земельної ділянки, виражений у гектарах.

Довідка складатиметься із двох частин. Одна частина видається фізичній особі - власнику земельної ділянки для подання податковим агентам і підтвердження права на отримання доходу без утримання податку. Інша – протягом місяця з дня видачі обов’язково передається місцевою радою до територіальної державної податкової інспекції.

Відділ зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Закарпатській області

 

19 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів