“Конвертована” зарплата сьогодні – незабезпечена старість завтра

Державна податкова інспекція в поточному році продовжувала реалізувати програму перетворень, суть яких – створити всі умови для добровільної сплати податків

 

З метою вжиття дієвих заходів щодо налагодження партнерських відносин з бізнесом та створення сприятливих умов для захисту чесних бізнесменів та інвесторів, для забезпечення прозорості у діяльності органів державної податкової служби та на підвищення рівня обслуговування платників податків, відділами ДПІ продовжується робота за такими напрямами – робота із субєктами господарювання, які при значних валових доходах декларують валові витрати на рівні доходів або збитковість та з фізичними особами – платниками податків щодо виявлення фактів отримання ними заробітної плати у "конвертах".

Систематично проводиться масово – роз’яснювальна робота, яка спрямована на скорочення кількості безприбуткових підприємств, вжиття комплексних заходів щодо залучення їх до оподаткування податком на прибуток підприємств. Широко використовуються такі форми роботи, як засідання за "круглим столом", семінари, зустрічі з трудовими колективами, співбесіди з посадовими особами підприємств, установ, організацій тощо.

Водночас заспокоюватися досягнутим податківці не збираються. Бо на тлі успіхів, як на лакмусовому папері, ще виразніше проступає весь негатив, наслідки якого чітко кваліфікують тих, хто все ще не втрачає надію ошукати державу, суспільство, уперто мінімізуючи податки, хто в погоні за великими грошима негребує навіть "рідними" працівниками, продовжуючи видавати їм зарплату у "конвертах", тим самим авансуючи їм незабезпечену старість.

З точки зору окремих підприємців мінімізація податків – справа вигідна, якщо її так широко застосовують. Але податківці впевнені: які б складні та багатоступеневі, замасковані схеми не застосовували "мінімізатори", рано чи пізно їх діяльність буде викрито.

Так, результати останніх перевірок суб’єктів господарської діяльності – юридичних та фізичних осіб свідчать про замасковану діяльність деяких підприємницьких структур, які вишукують шляхи, щоб обминути встановлені закони й норми податкового законодавства. Це викликає тривогу, змушує до рішучих дій, вжиття серйозніших заходів впливу щодо тих підприємців – псевдо благодійників своїх найманих робітників, які продовжують виплачувати зарплату у "конвертах", та їхніх необізнаних працівників, які спокійно її отримують, бо живуть лише сьогоднішнім днем.

Станом на 1 серпня поточного року іршавські податківці перевірили діяльність 23 юридичних осіб, з яких на 20-ти підприємствах виплачували доходи працівникам із порушенням вимог чинного податкового законодавства. Порушникам додатково донараховано податку з доходів фізичних осіб на суму - 156,1 тис.грн. Хочеться зауважити, що тільки на одному з підприємств району нелегально працювало 44 працівника. В результаті вжитих податківцями заходів згаданих працівників оформлено на роботу згідно чинного законодавства.

Паралельно було перевірено діяльність ще – 13 приватних підприємців – у 8-ми з яких, як виявилось, також виплачували зарплату у "конвертах". Тому й на них податківці відреагували адекватно - донарахувавши 18,6 тис.грн. Може, нарешті, вони замисляться над своєю перспективою?

Докладаючи чималих зусиль не лише щодо виявлення підприємств – мінімізаторів, а й щодо руйнування схем з допомогою яких деякі підприємці зменшують для себе податкове навантаження, податківці розраховують на допомогу місцевих органів самоврядування. Потрібно привернути увагу широкої громадськості на ці проблеми. Тільки тісна співпраця між податковою службою та місцевими органами самоврядування дасть можливість побачити ці проблеми та знайти "ключі" до їх вирішення.

Ганна Дубей,
начальник ДПІ у Іршавському районі

 

19 серпня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів