Наступного року помиратиме більше новонароджених?

Хоч насправді, їх просто почнуть вважати за людей

 

Цього року на Закарпатті вдалося позитивно змінити один з найважливіших показників, які визначають, за великим рахунком, рівень розвитку суспільства, а якщо прагматичніше – благополуччя регіону. Аж на три пункти скоротився рівень смертності на тисячу дітей, народжених живими – з 12,2 минулого року до 9,02. Наступного року цей показник, очевидно, знову різко зросте. Але віртуально – просто тому, що за міжнародними правилами недоношених дітей вважатимуть дітьми, а не, як зараз, "плодом".

З початку 2007-го Україна переходить на нову, міжнародну систему обліку і статистики, яка відповідає Конвенції ООН про права дитини і рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. За нею живонароджені діти, які з’явилися на світ після 22 тижня вагітності і мають вагу від 500 грам, вважатимуться дітьми. Раніше таких реєстрували лише після 168 годин життя, а на практиці часто у разі смерті навіть і після цього терміну не реєструвалися. Юридично це був "плід", “викидень”. Обов’язковим вважалося виходжування дітей, народжених з вагою понад кілограм.
Навіть у "просунутій", на наш погляд, Європі 80% смертності новонароджених припадає саме на півкілограмових дітей. Можна лише припустити як нова система обліку вплине на наші показники. А рівень дитячої смертності входить до переліку даних, за якими оцінюється рівень розвитку областей і робота губернаторів.
З огляду на сукупність цих факторів в областях масово почали створювати або ж поліпшувати забезпечення діючих відділень виходжування недоношених дітей. Одне з перших нових відділень з’явилося у нашій області при обласній дитячій лікарні у Мукачеві.

Дорогі діти

Дотепер на Закарпатті було тільки 3 ліжко-місця для недоношених в Ужгороді та п`ять у Хусті. У новоствореному відділенні в Мукачеві за рік можна буде допомогти щонайменше 210 дітям. На ремонт приміщення, закупівлю апаратури для нового відділення з обласного бюджету виділили 700 тисяч гривень. Воно розраховане на 30 місць, дітки перебуватимуть разом з мамами.
У грудні 2005 року рішенням сесії обласної ради була затверджена обласна програма "Здоров’я матері і дитини на 2006-2008 роки". На її реалізацію протягом трьох років заплановано виділити 5 мільйонів 385 тисяч гривень. Цього року за рахунок цих коштів буде закуплено інкубатори для виходжування недоношених дітей, дихальна апаратура, комплекси для реанімації новонароджених, засоби для здійснення первинної реанімації новонароджених, а також оснащено індивідуальні пологові зали та забезпечено медикаментами і дезинфікуючими засобами пологові стаціонари. Уже придбані інкубатори, дихальна, реанімаційна та фототерапевтична апаратура на 1 мільйон 198 тисяч гривень.
Цього року вдалося зробити капітальний ремонт в усій обласній дитячій лікарні. Із 551 тисячі гривень, передбачених для цього, 306тисяч гривень використано на реконструкцію саме тих підрозділів, які надають допомогу новонародженим дітям: відділення патології новонароджених, реанімації новонароджених і торакопульманологічне. У 2006 році фінансування лікарні передбачене в сумі 12 мільйонів 321 тисячі гривень, що на 20 % більше, ніж торік. Два реанімобілі "Рено", отримані за державні кошти та кошти благодійного Фонду "Україна 3000", дадуть можливість швидше доставляти немовлят із віддалених районів області. Вони обладнанні спеціальною дихальною та іншою апаратурою, без якої везти дитину просто немає сенсу...
До речі, неоднозначні думки з приводу відкриття відділення саме у Мукачеві. Серед аргументів "проти" – те, що більшість передбачувано проблемних вагітних з районів скеровують в Ужгород і можна було б Ужгороді зробити таке відділення, аби допомогу діткам надавати одразу, нікуди їх не транспортуючи. З аргументів "за" — те, що у Мукачеві знаходиться обласна дитяча лікарня і тут сконцентровано спеціалістів різних профілів, які можуть надати необхідну допомогу. Також Мукачево ближче до багатьох районів області ніж Ужгород.
Недоношені дітки коштують і батькам, і державі дуже дорого. Крім спеціалізованого відділення, відповідного обладнання, в чималу "копієчку" обходиться спеціальне харчування, перебування в стаціонарі в середньому 30-40 днів (до набуття відповідної ваги і фізичних параметрів). На кожні 4,5 дитини має бути, за словами завідуючої новоствореного відділення Оксани Ольчедаєвської, шість медсестер.
При цьому те, що дитинка залишиться живою, ще не означає, що вона, попри усі старання медиків, буде здоровою. Дуже часто наслідком недоношеності є порушення, відставання у психічному та фізичному розвитку, дитячий церебральний параліч. Серед півкілограмових малят майбутня інвалідність імовірна у 80-100%. Шанси на здорове майбутнє різко зростають у тих, хто має 24 тижні від зачаття і вагу більше 600 грамів. Власне, рятуючи і виходжуючи недоношених діток, хоч як це не жорстоко, люди, зокрема медики, йдуть проти того, що прийнято вважати "природним відбором". Проте у кожному разі йдеться про конкретних дітей і їхніх батьків. Оксана Ольчедаєвська каже, що говорити про те, скільки таких діток у майбутньому будуть здоровими і повноцінними, а скільки хворими — не коректно. Бо для кожних батьків це дитина, яка б вона не була, і якою б ціною їм не дісталася.

Винних не знайти

Чимало жінок, у яких були ускладнені пологи, діти померли або ж мають вроджені чи отримані під час пологів вади, звинувачують медиків. Щоправда, здебільшого серед рідних та знайомих, мало хто наважується на публічні "розборки". З одного боку, у нас ще немає традиції, так званої культури, публічної чи судової суперечки з лікарями. З іншого – багатьом хочеться забути про пережитий жах. Крім того, навряд чи знайдеться нині здорова жінка. За статистикою, фізіологічні (тобто природні, нормальні пологи) в останні роки складають 32-43%. Також офіційно вважається, що смерть дитини у перші три доби від народження – свідчення поганого репродуктивного здоров’я матері. Заступник начальника відділу організації лікувально-профілактичної роботи управління охорони здоров`я облдержадміністрації Тетяна Міцьо:
— Треба розуміти, що патологічні або ускладнені пологи – це у 99% наслідок того, що несе в собі жінка, а не наслідок дій медперсоналу. Найчастіше це наслідок внутрішніх інфекцій, які засіли в організмі, можливо, ще до вагітності. Відтак – спосіб життя, звичка до алкоголю чи нікотину тощо.
Не завжди позитив є і у зростанні соціальних виплат при народженні дитини. Коли 8 тисяч гривень стають наріжним каменем до появи дитини, то це не є добре. Нещодавно я у газеті читала, що російські вчені підняли це питання на рівень уряду і задумались, чи справді збільшення соціальних виплат приведе до поліпшення демографічної ситуації. Допомагати звичайно, треба, і я за те, щоб збільшувати соціальну виплату. Але повинен бути не лише медичний, а й соціальний патронаж за цільовим використанням цих коштів. Також мали б бути якісь важелі впливу, щоб жінка отримувала цю допомогу. Колись, у радянські часи, жінкам, які вчасно ставали на облік по вагітності, доплачували якісь гроші. Можливо, для соціальних виплат потрібен механізм, щоб жінка була зацікавлена вчасно стати на облік, вести здоровий спосіб життя. Бо, на жаль, багато є жінок, які не переймаються тим, щоб народити здорову дитину.
Завідуюча відділенням патології новонароджених ОДЛ Оксана Барані:
— Відділення для недоношених діток дуже актуальне, бо немовлята з наднизькою вагою народжуються часто. Воно добре укомплектоване, не знаю, чи можна назвати ще якусь область в Україні, яка так добре забезпечена. Нещодавно я дивилася по телебаченню програму про Чернівецьку область, то там лише два інкубатори в реанімації новонароджених і взагалі немає відділення новонароджених в обласній лікарні. У нас же не лише в обласній лікарні хороші зміни — ряд центральних районних лікарень теж отримали нові інкубатори, дихальну апаратуру. Відзначу також, що за державною програмою отримуємо вітчизняний препарат, який вкрай потрібен недоношеним дітям, адже якщо ті, хто має вагу 900 грам ще наполовину дихають самостійно, то півкілограмові не дихають самі взагалі, у них нерозвинуті легені. Цей препарат дуже дорогий, але для маленьких пацієнтів безкоштовний. І він є в усіх пологових відділеннях області.
Оксана Барані розповіла, що останніми роками серед вроджених патологій новонароджених найчастіше зустрічаються вади серця. Таких дітей направляють в Київ, відповідно до критеріїв і показів, коли можна робити операції. Спинномозкові кили, які теж не рідкість, зазвичай, оперує нейрохірург безпосередньо в Мукачеві.
Здавалося б, подібні проблеми мали б відслідковувати ще до народження дитини, при проведенні УЗО. Однак далеко не всі жінки, особливо з гірських сіл, його проходять. У газеті "Дзеркало тижня" головний неонатолог Міністерства охорони здоров’я Єлизавета Шунько розповіла про парадокс: апарати, якими у нас проводяться УЗО, практично "сліпі", з великою імовірністю "пропустять" патологію до 22 тижня вагітності. А штучне її переривання, у разі медичної необхідності, віднедавна дозволено робити не пізніше цього терміну.
Оксана Барані:
-- Найчастіше до нас привозять дітей, які постраждали при пологах — гіпоксичні ураження, пологові травми.
На запитання, наскільки часто педіатрам доводиться стикатися з недбалістю, непрофесійністю лікарів, які приймають пологи, вона відповіла досить ухильно:
Це проблема не тільки в нашій області. Зараз вводяться нові програми по акушерству і гінекології, нові протоколи, все налагоджується, створюються сімейні родзали тощо. А поки що в області лише п`ять відділень, де є цілодобовий неонатологічний пост, тобто постійно присутній лікар-неонатолог (який займається безпосередньо новонародженими – Авт.). Звичайно, там неонатологічна допомога надається в повному обсязі. А є відділення, де є тільки один неонатолог, який відробляє своїх кілька годин у день. Звичайно, у разі ургентного випадку, його потрібно привезти з дому, а це вимагає часу. На жаль, при народженні маємо лише п`ять хвилин аби підтримати життя дитини чи навіть оживити її.

Для довідки.
Показник народжуваності на Закарпатті за перше півріччя цього року зріс і становить 6,1 на 1000 населення проти 5,8 за аналогічний період 2005 року. Знизився рівень загальної смертності, який становить 6,7 проти 7 минулого року, відповідно, зріс показник природного приросту, який становить мінус 0,6, тоді як за результатами І півріччя попереднього року він становив мінус1,2.

На Закарпатті щороку недоношеними народжуються 700 – 1000 дітей. Близько 250 з них з надмалою вагою – від півкілограма до кілограма. Причини цього різні, здебільшого, хвороба матері чи порушення у майбутньої дитини, хоча нерідко — стресова ситуація. В останні роки дитина для багатьох сімей неабияка проблема — жінки роками лікуються аби завагітніти, вагітність переносять завдяки лікам, не можуть народити. Тому і недоношена дитина, навіть неймовірна крихітка, яка може вміститися на долоні, але жива, дуже потрібна своїм батькам.

Лариса Подоляк
"Старий Замок Паланок"

 

14 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів