ЩОБ НА ЛЬОДУ НЕ ПОТРАПИТИ В ХАЛЕПУ

Мине ще трошки часу і зима таки вступить у свої звичні права кружляючи пухнастим снігом та сковуючи кригою водойми.

 

Відверто, закарпатські рятувальники з тривогою очікують цієї пори, адже, протягом останніх років почастішали нещасні випадки на водних об’єктах. Статистика свідчить – щороку на воді гине понад сто краян. Так, за десять місяців цього року вода забрала життя 90 людей, з яких – 14 дітей. Лише за два зимові місяці - січень-лютий 2006 року - на водних об’єктах регіону загинуло відповідно 4 та 2 краян.
800 x 600


Безперечно, МНС, місцеві органи виконавчої влади вживають заходів щодо більшої захищеності населення перед небезпекою. Однак, біля кожного громадянина персонального рятувальника не поставиш. А основною причиною трагедій було і залишається нехтування людьми власною безпекою. Не виключення й зимові водні об’єкти..

Отож, Головне управління МНС України в Закарпатській області наголошує: для того, щоб на льоду не потрапити в халепу, кожному варто бути обережним, дисциплінованим, готовим до дій в екстремальних ситуаціях, знати правила поводження та порятунку, володіти навичками виживання, мати добру фізичну підготовку.

Перед тим, як ступити на кригу, слід переконатися, що її товщина безпечна для пересування. Для цього лід має бути міцним, прозорим із синюватим або зеленуватим відтінком товщиною для руху одного пішохода не менше 5-7 см, а для групи – не менше 15 см, при масовому катанні на ковзанах – 25 см. До слова, кататися на ковзанах потрібно лише на спеціально обладнаних катках.

У жодному разі не варто міцність криги перевіряти стуком ноги, а використати для цього палицю. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, то виходити на лід заборонено.

Пересуватися по льоду треба дуже обережно, уважно стежачи за його поверхнею обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в кригу кущі, трава та ін.). У нічну пору до скреслих водоймищ взагалі краще не підходити, адже наслідки такої подорожі можуть мати досить трагічні наслідки.

Переходячи замерзлу водойму групою, необхідно, щоб відстань один від одного становила 5-6 метрів. А якщо на ногах маєте ще й лижі, то перед тим, як ступити на лід, відстебніть кріплення лиж, зніміть петлі лижних палиць з кистей рук, наплічник тримайте на плечі. Такі нехитрі заходи убезпечать вашу подорож, звісно, якщо ви перед цим переконалися, що лід під вами міцний.

Особливо взимку слід пильнувати дітей, котрі полюбляють на замерзлих водоймищах покататися на ковзанах чи пограти у хокей, що робити категорично заборонено. Дітей взагалі краще навіть і близько не підпускати до поверхні замерзлих водойм, тоді батькам не доведеться гірко жалкувати.
Звісно, який рибалка не мріє посидіти біля ополонки, полюючи на довгоочікуваний трофей. Але часто-густо мисливці на риб забувають, що на невеличкому майданчику не рекомендується пробивати багато лунок (відстань між ними повинна бути не менша 5 метрів), стрибати і бігати по льоду, скупчуватися у групи. На жаль, риболовний азарт інколи перевищує здоровий глузд і замість риби з ополонки доводиться витягувати мисливців на них. До слова, кожний рибалка, окрім рибацького оснащення повинен би мати при собі й рятувальний.

ЯКЩО ВИ ПРОВАЛИЛИСЯ ПІД ЛІД

І все ж, якщо трапилося не передбачуване і під вами таки проломився лід, то, передусім, слід зберігати спокій, в жодному разі не панікувати. Постарайтеся лягти на лід грудьми чи спиною, широко розкинувши руки й ноги. Далі варто спробувати відповзти назад від небезпечного місця. За наявності лиж треба лягти на них і повзти.

Позбудьтеся важких речей. Потім, широко розкинути руки по краях льодового пролому та будь-що утримуватися на поверхні, намагаючись вибратися на міцну кригу. Вибиратися із води слід без різких рухів, наповзаючи грудьми і по черзі витягувати на поверхню ноги. Тоді, коли ви вибралися з льодяного пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином перевірена. Будьте обережні до самого берега, а далі не зупиняйтеся й поспішайте, аж поки не опинитися у теплі.

У великій ополонці вибиратися на лід треба в місці падіння. При цьому необхідно кликати на допомогу.

ЯКЩО ТРЕБА НАДАТИ ДОПОМОГУ

Коли на ваших очах в крижаній воді бовтається людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу.

До місця пролому на кризі наближайтеся повзком, широко розкинувши руки і ноги, при можливості спирайтеся на лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори). До самого краю ополонки не підповзайте. Наблизившись до потерпілого на достатню відстань, киньте йому кінець мотузки, ременя чи лижну палицю, шарф, куртку т. ін. Як тільки потерпілий схопиться за поданий предмет, слід без різких рухів тягнути його, пересуваючись повзком.

Допомогу при рятуванні повинні надавати не більше двох осіб, оскільки перебування людей в одному місці з краю льоду небезпечно. При відсутності засобів порятунку учасникам потрібно лягти на лід і, тримаючи один одного за ноги, повзком просуватися до ополонки.

Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

18 грудня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів