Лісова галузь Закарпаття під загрозою знищення

На останньому сесійному засіданні депутати облради звернулися до уряду, стурбовані наказом Державного комітету лісового господарства України від 30 листопада №264 "Щодо вдосконалення механізму продажу необробленої деревини".

 

А 21 листопада з приводу цього наказу в Закарпатській облдержадміністрації відбулася нарада за участю заступників голови ОДА, начальників управлінь, представників держлісгоспів та деревообробних підприємств. Як сказав перший заступник голови ОДА Іван Балога, цей, на перший погляд, дуже гарний, прозорий і корисний наказ може призвести до надзвичайної біди у лісовій та лісопереробній галузях краю.

Справа в тому, що документ передбачає, що уся деревина, яка заготовлюється в областях, повинна один раз на рік, в останньому місяці, реалізуватися через аукціони на біржі, яка знаходиться у Києві єдиним лотом. На наступний рік, за цим наказом, заплановано до реалізації 11 лотів з усієї України. Лот, до якого входить вся деревина Закарпаття, під №8, включає всю деревину різних порід, сортів і його обсяг – 500 тисяч кубів. Стартова ціна – 121,8 млн. грн. Для участі в аукціоні потрібно сплачувати заставу 6 млн. грн.

Як було констатовано на нараді, такий механізм призведе до закриття навіть великих переробників лісосировини, не кажучи вже про середніх і дрібних, бо нікому такий величезний обсяг, до того ж різної, деревини, не потрібен. Таким чином буде просто сформовано ще одного посередника, який, скупивши деревину оптом, зможе вже продавати її на свій розсуд і за своїми цінами. Натомість деревообробники, які працюють в області, вже з початку нового року залишаться без сировини.

За підсумками наради, які озвучив перший заступник голови ОДА Іван Балога, основні негативи наказу Держкомлісу:
 те, що продаж проводиться один раз на рік;
 весь обсяг лісосічного фонду одним лотом;
 біржа знаходиться в Києві;
 стартова ціна не враховує вартість лісорозробок.
Тому сформовано пропозиції, які передбачають:
 необхідно, щоб біржові торги проводилися щоквартально;
 на території Закарпаття, можливо і в районах;
 створити і зареєструвати лісосічну біржу;
 лісосічний фонд, який виставляється на торги, затверджувати на сесії облради;
 формування лотів доручити держлісгоспам і затверджувати їх на сесії облради;
 стартову ціну формувати з урахуванням інфляції, рентабельності, рівень якої визначити;
 при проведенні торгів надавати перевагу суб’єктам, які працюють прозоро, сплачують всі податки та відрахування і належну зарплату, що має підтверджуватися довідками райдержадміністрацій, податкової, екології, фондів соціального захисту тощо.

Ці пропозиції повинні бути уточнені та розглянуті на пленарному засіданні облради 28 грудня. А цими днями голова облради Михайло Кічковський уже направив телеграму голові Держкомлісу В. Сівцю із застереженням, що виконання наказу призведе до значних економічних втрат і непередбачуваних соціально-політичних наслідків.
Учасники наради вважають за потрібне звернутися з приводу цього наказу до Антимонопольного комітету. Також прозвучала пропозиція про створення громадського об’єднання переробників лісу, яке могло б системно відстоювати інтереси лісової галузі Закарпаття.

ЗІА "ПРОСТІР"

 

22 грудня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів