НАПІЙ БОГІВ НА СЛУЖБІ В ТУРИЗМУ

То що, панове, IN VINO VERITAS? Мерщій до Королевого!

 

Про закарпатський винний клондайк чули всі. Щоб докладніше з’ясувати тонкощі винного туризму, наш кореспондент помандрував у найдовші в державі винні підвали селища Королевого, що на Виноградівщині.
...Колись доступ до виносховищ у Виноградові й Королевому мали лише перші секретарі райкомів, обкомів та керівництво ЦК партії. Простим смертним зайти до підвалів з вином було зась. У селищі над Тисою навіть ширилися легенди, що під Королівським замком угорський князь вісім століть тому збудував величезну скарбницю, що її наші чиновники розікрали. На початку 1990-х це підземелля зачинили майже на 10 років. А 2000-го у вингоспі "Виноградівський" почали відкрито дегустувати винно-горілчану продукцію. Туристів з Канади, країн СНД та Європи їхало чимало. Коли "Виноградівський" збанкрутував, дегустаційні прийоми перебазувалися у колишній радгосп ім. Т.Шевченка. Свого часу в ньому виробляли відомі на всю Україну та й колишній Союз горілку "Гуцульську", лікер "Едельвейс" та вино "Ізабелла". Нині осередок закарпатського виноробства називається ВАТ "Закарпатський сад".
Виносховища у Виноградові та Королевому з’явилися 1972 року. У Виноградівському винрадгоспі їхня довжина сягає 350 метрів, а от у Королівському – 700. Більших у нашій державі немає. Заходимо з моїм провідником Яношем Табакою до королівського винного підвалу, що проліг під пам’яткою архітектури XIII століття – Замковою горою. "Таке розташування, – пояснює пан Янош, – сприяє збереженню стабільної та оптимальної для витримування вин температури – +11-14 градусів за Цельсієм та економії електрики для кондиціонування". Виносховище – це шахти, кожна - завдовжки більш як 200 метрів, та ще й з розгалу-женнями. Здоровенні дерев’яні бочки (у Королевому їх називають бутами), яких тут більш ніж сотня, удвічі, а то й утричі вищі за людину навіть вельми високу на зріст. Одна така “посудина” вміщує 5, а найбільші – й по 19 тисяч літрів напою богів. Загалом найбільший в Україні винний підвал може вмістити 1 мільйон 410 тисяч літрів вина! “Такою кількістю трунку можна споїти чи не все Закарпаття”, – жартує пан Янош.
Наразі ж у королівських виносховищах бочки наповнені лише в дегустаційному залі. Тепер залишається поповнити арсенал цього винного раю новими бочками, потроху наповняти їх вином та коньячними спиртами, відтак починати відлік часу для настоювання.
До королівського винного льоху під час дегустацій навідується найрізноманітніша публіка. Нещодавно там побували маркетологи виробників алкогольних та безалкогольних напоїв. Навесні скуштувати вина й коньяку приїжджав головнокомандувач збройних сил Франції. До того ж у найдовших в Україні винних підвалах побував екс-прем’єр Юрій Єхануров, наші нардепи (головно з "Нашої України" та Партії регіонів) і посли різних країн. Однак серед усіх відвідувачів мій гід у королівському винному царстві виділяє угорських туристів, які п’ють небагато і мають чи не найвищу культуру споживання алкоголю в Європі. Після кожного дегустаційного сеансу сусіди закарпатців співають пісні рідною мовою, присвячені цьому благородному напою.
До слова, про сеанс. Він триває годину-півтори. Пригощають дев’ятьма сортами вин (від білого сухого до червоного солодкого) та двома видами коньяків. Куштування напоїв супроводжує інструктаж, розповідь про різновиди вин, сумісність чи несумісність їх з певними стравами.
Мій дегустаційний сеанс тривав не більш як 20 хвилин. Спочатку куштую біле сухе. На смак – терпке, має тонкий аромат, подібний до парфумів. Пан Янош каже, що майбутнє закарпатського й українського виноробства – за сухими винами, які мають більше лікувальних властивостей, величезний спектр смаків і є зразком вишуканості. Для цього варто потроху відмовлятися від надсолодких вин або так званих кріпаків, що негативно впливають на серцево-судинну систему і є напоями не для пиття, а для швидкого сп’яніння... Переходимо до солодких вин. "Український" і "Таврійський" кагори, що їх у Королевому замовляють священики навіть Почаївської лаври, доволі різні на смак. На десерт – п’ятизірковий коньяк "Королівський замок" з ароматом кави й шоколаду. Цей направду ексклюзивний напій в оригінальному пакуванні є візитівкою "Закарпатського саду", хоча почали виробляти його тільки два роки тому.
То що, панове, IN VINO VERITAS? Мерщій до Королевого!

Павло Білецький, Королеве

 

01 квітня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів