Обережно: "банкоматна" хвиля злочинів

..."кризова" хвиля злочинів

 

..."кризова" хвиля злочинів. Ви знімаєте зарплату з картки – а безробітні співгромадяни роздумують, чи не піти за вами слідом, забувши про страх і совість, міліція вже відмітила спалах злочинності, але ще не оповістила і не відобразила її у статистиці.

"Мою пенсію грабіжник відняв незабаром після того, як я відійшла від банкомату, - говорить Лариса Михайлова. - Це було 5 листопада, о 14:20. Знявши гроші, я вирішила посидіти на лавці біля дитячого майданчика, почитати журнал. Уздовж огорожі, повз мене, йшов чоловік - невисокий, худорлявий. І ховав обличчя. Зазвичай вдень там нікого немає, і я вирішила – може, "по потребі" пішов до гаражів. Ще раз озирнулася – він вже зник. Але тільки я зібралася йти, як на мене ззаду напали, здавили горло. Спробувала крикнути - не вийшло. Чоловік вирвав сумку, стрибнув через огорожу і зник. А у сумці були і гроші, і мобільний, і паспорт...".

Михайлова зателефонувала до міліції. Опер група, яка приїхала через 15 хвилин, поїхала на пошуки грабіжників, взявши із собою потерпілу. "Коли я сиділа у машині, по рації було дуже багато повідомлень і про крадіжки, і про пограбування, - продовжує жінка. - Я подумала, що це за весь день, але виявилося – за ті кілька хвилин! А міліціонер мені сказав: "Це тільки початок. Працювати ніде, скорочення..."

Того, хто пограбував пенсіонерку, вартові порядку так і не знайшли. І зателефонувати, щоб дізнатися реєстраційний номер телефону, забули - хоч і обіцяли...

Один зі схожих злочинів того ж дня: дівчина зняла гроші у банкоматі, але не пройшла і 200 метрів, як ззаду на неї напав грабіжник. Приставивши до горла ніж, він відняв близько 2 тис. грн - всю зарплату.

До речі, злочинці можуть потягнути гроші і прямо з банкомату - якщо встигли забезпечити його пристроєм для причитування інформації з карток.

Нові способи "відбирання грошей", вже випробувані на росіянах, незабаром повинні з’явитися і у нас. Перший спосіб - афера, розрахована на безробітних. Щедрий і невибагливий "працедавець" розклеює безліч оголошень, і всі, хто телефонує, виявляються "майже прийнятими". Не вимагається ні стажу, ні освіти - лише сплатити майбутній курс навчання, або медогляд, або уніформу. Зібравши "внески", фірма розчиняється.

Другий спосіб - банкоматна крадіжка. У приймальну щілину сунуть спеціально склеєний конвертик. Клієнт вставляє картку - а банкомат її не віддає! "Мою він теж з’їдав, - співчутливо говорить шахрай, який "проходить повз". - Треба пін-код знову набрати". Звичайно, ці маніпуляції нічого не дають - і клієнт починає надзвонювати у банк. А шахраєві, який побачив код, залишається знайти хвилинку і витягти конвертик із карткою".

... тільки-но відбуваються якісь економічні потрясіння, підвищується рівень злочинності. "Люди спочатку прагнуть дотримуватися суспільних норм, але коли починаються масові звільнення і зникає джерело доходу, криміналу стає все більше. Що б не говорила статистика, кількість пограбувань вже зросла. Назвати конкретну цифру зараз важко, але я не сумніваюся, що це так. Інша справа, що пограбування можуть перекваліфіковувати у нанесення тілесних ушкоджень, у розбій або навіть у крадіжку".

 

13 листопада 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів