Як Мукачево готується до виборів?

В Мукачеві, яке в очікуванні виборів мера, відбувся круглий стіл, на якому учасники обговорили хід перебігу виборчого процесу, підготовку до дня голосування та участь політичних сил та місцевої влади у виборчій кампанії

 

Організатором заходу виступила Мукачівська МГО „Фундація Регіональних Ініціатив” за підтримки Національного Демократичного Інституту міжнародних відносин США. На запрошення фундаторів відгукнулося семеро з десяти, на той час, зареєстрованих кандидатів на посаду голови. (27 листопада свою кандидатуру зняв В. Гоменюк). Так як захід відбувався в рамках реалізації проекту по загальному моніторингу виборів 30 листопада, Юрій Плеша коротко ознайомив учасників з роботою Фундації у цьому напрямку, зокрема - соціологічним опитуванням, що виявило лідерів перегонів – Золтан Лендєл (балотувався шляхом самовисування) та Василь Швардак від Партії Регіонів.
Як зазначив модератор круглого столу Роман Кошовий, керівник Львівського обласного відділення Комітету Виборців України, на відміну від пам’ятного 2004 року, вибори в Мукачеві майже не нагадують про себе. Пояснюється це короткостроковістю перебування майбутнього мера міста на посаді, а саме 2 роки - до наступних виборів місцевого рівня. Політичні сили не зацікавлені витрачати гроші на агітацію у такій ситуації. Проте, як зазначила Ольга Фенчак, - це призвело до того, що велика кількість населення взагалі не знає про дату голосування і попросила владу міста посприяти інформуванню населення через ЗМІ, щоб обраний мер був справді більшістю мукачівців. Також невисока активність претендентів на посаду мера, на думку кандидата Олексія Фазекоша, пояснюється певним сценарієм на ці вибори: „Все по цих виборах ясно”.
Однією з проблем, що негативно позначилась на агітаційній роботі практично усіх виборчих штабів, є те, що працівники ЖРЕПів знімають наклеєні листівки, плакати. На захист комунальників став заступник. мера М. Лабош: ”Коли агітпродукція ліпиться будь-де, це дратує їх і вони виконують свої робочі обов’язки зриваючи плакати”. ТВК визначила місця, дозволені для розміщення агітації, втім, як зазначили учасника передвиборчої кампанії, вони абсолютно не пристосовані для цього. Зокрема, в районі Росвигово, кількість мешканців якого перевищує 20 тисяч, практично немає місць для розміщення агітматеріалів. Представники влади пообіцяли посприяти, тому щоб агітпродукція не знімалася комунальниками за умови, організації виборчими штабами кандидатів сьогодні, в останній день агітації, очищення міста від плакатів та листівок. Та поки що місто заклеєне листівками з передвиборчою агітацією, і не помітно роботи, яка була б спрямована на її ліквідацію. Ще одне питання, що стосувалося комісії – це відсутність представника Партії Регіонів у її складі, місцеві регіонали, за словами Василя Швардака, намагалися відповідно до закону виправити цю ситуацію, проте спроби їх були проігноровані. Відповісти на вищевказані питання не було кому, адже представники територіальної комісії не скористалися запрошенням фундаторів взяти участь в обговоренні.
Зачепили учасники круглого столу і проблему так званого „чорного піару”. Конкретний продукт цієї тактики ведення виборчих перегонів продемонстрував Золтан Ледндєл – листівку, в якій йшлося про роздачу продуктових наборів малозабезпеченим мешканцям міста, 27 листопада, у приміщенні Мукачівської ратуші. Текст підписаний був ім’ям Золтана Лендєла. Сам кандидат спростував це повідомлення та можливість видачі указу ним для реалізації подібної акції, адже на час виборчої кампанії перебуває у відпустці, відповідно до закону. 27 листопада справді спостерігалося пожвавлення біля міськвиконкому, охоронцям установи доводилось пояснювати людям, які зібралися, що роздавати ніхто нічого не буде. „Ця похабщина б’є по декількох кандидатах”, - заявивив
В. Гоменюк. Золтан Золтанович дав зрозуміти, що знає хто з кандидатів причетний до цієї провокації, проте, щоб не ускладнювати ситуацію, не розголошуватиме прізвища. Виявити це вдалося це завдяки відео спостереженню, яке завдяки 54-ом камерам, ведеться у Мукачеві. „Навіть папір для друку агітпродукції кандидата був використаний такий ж як для цієї листівки”, - З. Лендєл.
Ще одним засобом чорного піару, були провокативні чутки про зустрічі з кандидатами, зняття кандидатур. „Хтось розповсюджував неправдиву інформацію про зустріч з трудовим колективом, люди збиралися, а я навіть не знав про це”, - Василь Швардак.
Сам день виборів обіцяє бути гарячим, як пообіцяв голова Мукачівської МГО ФРІ. Очікується приїзд міжнародних спостерігачів, представників багатьох засобів масової інформації, адже вибори 18 квітня 2004 року в Мукачеві були бепрецедентними і привернули увагу громадськості далеко за межами країни. Тому Фундація залучила до участі у день виборів активістів, які спостерігатимуть за голосуванням в ролі спостерігачів. Також в місті працюватимуть дві мобільні групи, які фіксуватимуть порушення виборчого законодавства. Діятиме „гаряча лінія” за номером телефону 50 501, на яку зможе зателефонувати будь-хто і розповісти про порушення та незалежний прес-центр, що передаватиме в мас-медіа повідомлення про зафіксовані на дільницях порушення.


Прес-секретар ВМГО ФРІ Мар’яна Савицька (8 066 171 38 97)

 

28 листопада 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів