Іван ЛЕВКУЛИЧ: “Депутатська група БЮТ — єдиний острівець справедливості у міській раді”

Протягом листопада цього року в Чопі відбулось декілька резонансних подій: підвищення ціни на землю, намагання будівництва бетонного паркану в міському парку… Щоб з’ясувати позицію місцевих БЮТівців з цього приводу, ми попросили прокоментувати ці події депутата Чопської міської ради, члена комісії з регулювання земельних відносин та містобудування Івана ЛЕВКУЛИЧА.

 

Результати нашого спілкування пропонуємо Вашій увазі.
МЧ: Іване Васильовичу, в одному із попередніх номерів, ми інформували читачів стосовно підвищення на території Чопа ціни на землю. Відомо, також, що Ви один із тих депутатів, які не голосували за прийняття цього рішення. Хотілось би почути Вашу думку з цього приводу ?

— Дійсно таке рішення сесія міської ради ухвалила. Як вірно і те, що я не підтримав його під час голосування. Погоджуюсь з тим, що потреба в корегуванні ціни на землю в сторону їх незначного збільшення існувала. Проте, затверджені ставки ціни на землю, насамперед, для потреб підприємців, не знаходять жодного розумного пояснення. У деяких випадках вартість оренди землі підвищилась у 30 і більше разів! Ну, скажіть, хто після цього із підприємців прийде в Чоп, щоб розвивати свій бізнес, а заодно і наше місто. Ніхто! Перш, ніж збільшувати вартість землі до таких розмірів, потрібно було вислухати думку орендарів землі, щоб збалансувати інтереси міської ради і конкретних осіб від бізнесу. Проте, цього не сталося. Таке враження, що теперішнє керівництво міста не зацікавлене в розвиткові підприємництва у нашому місті і замість допомоги підприємцям - ставить їм палки в колеса.

МЧ… але ж погодьтесь, що підняття ціни на землю збільшить надходження до міського бюджету?

— Це правда. Але чи можна такою ціною збільшувати міський бюджет? Переконаний, що ні. Ті, хто захоче розпочати свій бізнес, що називається з нуля, уже не зможуть цього зробити за таких цін на землю. Не виключаю, що деяким представникам малого бізнесу доведеться зійти з дистанції, а отже кількість потенційних платників податків реально зменшиться. Звичайно, заможні люди, які, приміром, заробили гроші “непосильною працею” на контрабанді та інших тіньових оборудках, почнуть потихеньку скуповувати Чоп. Отже, є шанс, що в кінцевому варіанті, надходження до міської казни зменшаться і буде встановлена земельна монополія “мукачівських” чи “ужгородських”, а чопівчани, як не могли отримати клаптик землі, так і не зможуть цього домогтися в майбутньому. Щодо наповнення бюджету, то його слід наповнювати, насамперед, шляхом проведення земельних аукціонів, де прозоро і на конкурентних засадах можна буде продати деякі земельні ділянки. Але за три роки у Чопі не спромоглися провести жодного аукціону з продажу землі, хоча, наприклад, я неодноразово пропонував це робити. Ось тоді міська казна мала б змогу відчутно “потовстішати”. З іншого боку не можна так відверто залазити в кишеню підприємцям, тільки тому, що сьогоднішнім керівникам міста не вистачає коштів. Щоб вистачало, потрібно їх економно витрачати…

МЧ: Зрозуміло, що окремим підприємцям за нових цін доведеться нелегко, особливо в умовах кризи. А чого очікувати пересічним чопівчанам, які не мають в оренді земельних ділянок?

— Підвищення вартості на землю торкнеться усіх без винятку чопівчан і з часом вони це відчують. У свою чергу збільшення вартості на землю спровокує підвищення цін на товари чи послуги, які виробляються та надаються в Чопі. Оскільки, підприємці будуть змушені враховувати нову ціну на землю в собівартості своїх товарів чи послуг. Отже, чопівчани знову змушені будуть потерпати від цього недалекоглядного рішення керівництва міської ради.

МЧ. Який вихід ви бачите з цієї ситуації?

— На сесії міської ради, я пропонував відкласти затвердження нових розцінок на землю, як мінімум до завершення фінансово-економічної кризи. За цей час, потрібно провести збори земельних орендарів, на приклад, спільно з депутатами, почути їхню думку, порадитись з підприємцями і тільки після цього приймати виважене і збалансоване рішення, а попереднє скасувати. Однак, перспектива подібного розвитку подій буде залежати від активності користувачів землі. Не може один міський голова чи навіть 30 депутатів приймати подібні, як на мене не виважені рішення.

МЧ. Оскільки, ми торкнулись земельних питань, то скажіть: коли нарешті в Чопі будуть виділяти земельні ділянки для будівництва приватного житла?

— Це питання варто задати насамперед міському голові Галині Цар. Уже скоро буде три роки, як наша депутатська група намагається запровадити справедливу і прозору процедуру розподілу землі. З нашої ініціативи прийняті два рішення сесії міськради стосовно інвентаризації землі в Чопі, погоджений план заходів інвентаризації заяв поданих на виділення землі, але це питання не розглядається. Чому? Тому, що заблоковано… міським головою.

МЧ: 12 листопада цього року депутатська група БЮТ зробила заяву у якій піддала гострій критиці міського голову за начебто будівництво бетонного паркану в міському парку…

— Дійсно, таку заяву ми ухвалили і скерували у міську раду. Наша принципова і відверта позиція змусила міського голову замислитись і демонтувати цю огорожу. Щодо критики міського голови, то скажу вам, що за такі речі не хвалять, і я переконаний, що ми зробили правильно. У парку не потрібно встановлювати жодних огорож. А від кого його огороджувати? Від людей? Повний абсурд. Хоча, цей клаптик землі, який ще називається парком, уже таким і важко назвати. Ви ж подивіться, там з усіх боків височіють бетонні плити, відсутня будь-яка інфраструктура, трав’яне покриття знищено, залишились одні ями...

МЧ:.. та ще височіють водонапірні башти та розташовані водяні свердловини...

— Знаєте, мені прикро бачити, що сьогодні в Чопі ніхто не думає, як місто буде виглядати через 10-15 років. Кожен дбає тільки про свої власні інтереси… Ніхто не вирішує базових питань, а тільки примазують, припудрюють існуючі проблеми, щоб вони не випирали назовні і щоб таким чином створити видимість діяльності з боку влади.

МЧ: Хоча б один приклад наведіть.

— Скільки завгодно. Насамперед, проблема якості питної води. З усього видно, що її так і не буде розв’язано. Це при тому, що чималі кошти витрачено. Існує відома проблема з експлуатацією сміттєзвалища. Подібне становище склалося з кладовищем. Якщо їх не вирішити найближчим часом, то це може привести до серйозних екологічних наслідків. Ніхто не дбає про будівництво соціального житла і чимало людей не мають жодної перспективи на отримання житла у найближчі роки. У місті відсутнє справедливе регулювання земельних відносини. Внаслідок бездіяльності влади, люди роками чекають на отримання клаптика землі. Безсистемна забудова міста, яка спотворює Чоп. А в якому стані перебуває житловий фонд і внутрішні комунікації? І, що сьогодні робить комунальне підприємство, виконавчий комітет маючи чималі фінансові ресурси? У всякому разі, вони не завжди займаються тим чим потрібно. Доглядати квіти, саджати дерева, зводити паркани, це звичайно потрібно робити, але так, між іншим…

МЧ: ... Заяву БЮТ спростувала Чопський міський голова Галина Цар, назвавши її “брехливою”. Прокоментуйте будь -ласка.

— Нічого вона не спростувала, це тільки слова і не більше. Якщо Галина Василівна впевнена у своїй правоті, то нехай пояснить: чому вони тишком-нишком розібрали бетонну огорожу навколо міського парку? Звичайно погано коли посадові особи не мають мужності визнати очевидні факти. Сьогодні розуміючи помилковість цього рішення, мер сором’язливо стверджує, що огорожі нібито там і не було. Ну, а лексикон міського голови залишимо на її совісті.

МЧ: Пані мер заявила, що буде звертатися до суду, з приводу цієї заяви . Чи готові Ви в суді доводити свою правоту ?

—Звичайно, ми готові пройти цей шлях, лиш би не дати прибрати до липких рук землю міського парку. Судовий процес дасть змогу довідатись чимало цікавого...

МЧ: Депутатська група БЮТ позиціонує себе, як опозиційну силу. Скажіть чесно чи легко бути в ролі опозиціонера?

—Звичайно, що не зовсім комфортно. Але не забувайте, що опозиція з часом може стати владою. Функція опозиції—контролювати владу і ми це робимо непогано. Без зайвої скромності скажу, що сьогодні депутатська група БЮТ - єдиний острівець справедливості у міській раді. Ми намагаємося виправляти помилки влади і допомагати людям.

МЧ: У цьому місяці, в України відзначали професійне свято працівників місцевого самоврядування. Як на Вашу думку сьогодні “самоврядують” в Чопі?

— Коли йдеться про місцеве самоврядування, то мається на увазі, що місцева влада на конкретній території належить депутатам, котрі мають найвищий рівень легітимності. Насправді у нашому рідному місті депутати вирішують небагато. Фактично усі рішення приймають одна – дві особи, а депутатам відведена роль тільки формалізувати ці рішення, шляхом голосування. Ось тому і такі порядки маємо в Чопі.

[i]Мій Чоп[/i]

 

30 грудня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів