Газова війна може привести до перегляду меж в СНД

РФ більше не може ігнорувати загрозу своїй національній безпеці з боку України і інших прозахідних режимів в СНД

 

"Газпром" припинив транзит газу через територію України. Про цей РБК повідомив прес-секретар "Нафтогазу України" Валентин Землянській. У самому "Газпромі" цю інформацію поки не підтверджують. Представник компанії Сергій Купріянов заявив лише про чергове скорочення об’ємів транзиту із-за "несанкціонованого" відбору газу, що продовжувався, а простіше кажучи - крадіжки блакитного палива українською стороною.

Незаконні дії України вже привели до найсерйозніших наслідків для Європи. У 2008 році "Газпром" забезпечував 40% європейського газового імпорту, близько 80% російського газу йшло транзитом через територію України. На даний момент практично повністю припинені постачання російського газу до Австрії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Греції, Італії, Македонії, Чехії, Сербії, Словаччини, Румунії. Істотно понижені об’єми постачань до Польщі, Угорщини, Німеччини. Збільшення транзиту російського газу через Білорусію, закупівлі на спотовому ринку і використання газу з європейських газосховищ не в змозі виправити ситуацію. Припинення постачань газу вже привело до зупинки десятків промислових підприємств в Південній і Східній Європі, так в Болгарії вже нічим опалювати дитячі сади і школи, йде відключення опалювання в житловому секторі. Власті Хорватії, Польщі і інших країн закликають промислові підприємства припинити роботу, щоб зберегти газ для житлового сектора.

Зрозуміло, що така ситуація абсолютно неприйнятна як для Росії, так і для Європи. На думку західних аналітиків, газова суперечка з Україною буде врегульована до кінця цього тижня. Проте деякі висновки можна зробити вже зараз. По-перше, жорстка політична конфронтація між РФ і Україною в році, що наступив, тільки посилиться. Київ не міг піти на такий безсоромний і зухвалий шантаж, не маючи могутньої підтримки ззовні. Примітно, що нарочито конфліктна і безкомпромісна позиція України не зустрічає ніякої критики в США і тому ж ЄС.

По-друге, яким би чином не закінчився конфлікт, говорити про Росію як про "надійного постачальника енергоресурсів" просто безглуздо. Європейський істеблішмент і населення в Європі не цікавлять перипетії російсько-українських відносин. Задумаються про своє енергетичне майбутнє і країни Середньої Азії, які засумніваються в надійності вже російського транзиту. Україна і її західні союзники таким чином завдали важкого удару по іміджу РФ на енергетичному ринку.

І, нарешті, в третіх, РФ більше не може ігнорувати загрозу своїй національній безпеці з боку України і інших прозахідних режимів в СНД. Москва не може вважатися на "договороспособность" волюнтаристських і маріонеткових режимів по периметру своїх меж. Москва може в корені переглянути свої підходи до питання життєздатності української державності і зробити ставку на підтримку українських регіонів, прагнучих до національного самовизначення.

МИХАЙЛО ЧЕРНОВ
РБК

 

09 січня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів