фестиваль чорниць "Верховинська яфина"

Як повідомляє "Турінформ Закарпаття", 8 серпня 2010 року у селі Гукливе Воловецького району Закарпаття відбудеться перший в Україні фестиваль чорниць "Верховинська яфина".

 

Як повідомляє "Турінформ Закарпаття", 8 серпня 2010 року у селі Гукливе Воловецького району Закарпаття відбудеться перший в Україні фестиваль чорниць "Верховинська яфина".

Також, як повідомили в оргкомітеті, під час свята тут відкриють бронзовий пам’ятник яфині. Про це сьогодні, 27 липня, повідомив співголова організаційного комітету, завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор.
Мешканці села Гукливе вважають своє село та околиці столицею чорниць. Як повідомив кореспонденту "Турінформ Закарпаття", співголова оргкомітету Євген Сухецький, житель села Гукливе, розташоване у підніжжі Боржавських полонин, котрі рясно усіяні цими чудо ягодами. Ми прагнемо зберегти культуру та традиції краю, а також самі ягоди від знищення. Адже, через надмірну популярність, їх просто можуть знищити.
verhovinska_yafina_banner
У програмі фестивалю:

* верховинські гудаки
* квадропробіг
* відкриття пам’ятника чорниці
* "чорничні" конкурси та призи
* чорничні млинці
* вареники
* паленка
* свіжі ягоди.

Оргкомітет: 0675069994
Довідково (матеріал з вікіпедії):
Чорниця, черниця, борівка, у Карпатах — афина і яфина (Vaccinium myrtillus L.), чагарникова рослина з родини бруслинних, кущик до 0,5 м висоти з синьочорними їстівними ягодами; росте по лісах утворюючи живе надґрунтове вкриття. Цвіте у травні - червні. Плід - куляста чорна ягода, достигає у червні - липні.
М’якоть спілої ягоди - червонувато-фіолетова, кисло-солодка, дещо в’язка на смак та сильно бруднить губи та зуби при її споживанні.
Латинська видова назва myrtillus походить від слова myrtus — "мирта", через схожість рослини з маленькою миртою.
Чорницю використовують в харчовій промисловості (для виробництва сиропів, соків, морсів, варення, джемів, наповнювачів, харчових барвників). З ягід чорниці роблять вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний колір.
Чорниця відноситься до дуже добрих медоносів, що дає багато нектару. Чорничний мед дуже ароматний, приємного смаку, червонуватого кольору.

 

02 серпня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів