Сьогодні - фестиваль автентичної карпатської кухні "Смачний спас"

5 серпня відбудеться презентація Фестивалю автентичної карпатської кухні"Смачний спас" на Прикарпатті

 

Майстер-клас по приготуваннюспаської замащінки *
5 серпня 2010 року 11:00 – 13:30 Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" (Вулиця Івана Мазепи, 29)
11:00 -11.15 – Початок.

Виступаючі:
Михайло Стовпюк, голова правління Асоціації "Чиста флора"
Євген Милованов, голова правління Федерації органічного руху України
Наталя Прокопчук, координатор проекту "Органічна сертифікація та розвиток ринку в Україні"


11.15-11.30 Питання - відповіді

11:40 – Майстер-клас з приготування спаської замащінки. Органічні продукти в традиційних стравах. Запис першої страви у велику кулінарну книгу автентичних рецептів**.

12:30 – Частування гостей презентації: спаська замащіна, карпатський вар, пампушки та страви, виготовлені з органічних продуктів. Спілкування.

* СПАСЬКА ЗАМАЩІНКА, по згадках давніх мешканців села, має багатовікову традицію. Можливо ще з часів трипільської культури, яка тут збережена. Сільські жінки, маючи багатий набір продуктів, при дотриманні традицій і певній вправності, готували смачну і поживну їжу, засновану на максимальному використанні місцевих продуктів, вирощених ними самими чи зібраними у дикій природі.

Головним символом і невід’ємним атрибутом кожної господині була і залишається піч. Піч – то ніби жива істота, яка з самого початку потребує поваги й пошанівку. Тому і "спаська замащінка" готувалася у печі. Головними атрибутами були спеціальні інструменти: кочерги і коцюби, за допомогою яких виймались горщики з печі. Замащінка, страва зі свіжого м’яса телятини, мала і свій ритуал приготування. Про це і буде презентовано.

** "РОДИННА КУЛІНАРІЯ" – велика кулінарна книга автентичних рецептів, в яку будуть наживо записуватися прямо на фестивалі родинні рецепти справжніх, непідробних страв, способи приготування яких дійшли до нас від першоджерел - від Прарідні, яка одного разу з’єднала природні харчові компоненти та впевнилася в доцільності такого поєднання. Наші прадіди дивилися на продукти по сезону, і на ситність та вплив цієї страви на членів родини…

Відтоді готували таку страву та научали приготуванню наступні покоління, не змінюючи оригінальний рецепт. Ось такі рецепти ми і пропонуємо записати у Славну кулінарну книгу автентичних рецептів. Кожен гість фестивалю зможе залишити свій рецепт "Від Прарідні" .
Найсмачніша подія літа! Вперше в Україні, Фестиваль карпатської кухні " Смачний Спас".
Два дні свята для справжніх гурманів!Завітайте до одного із найдавніших сіл Коломийщини, відомого своїм мальовничим положенням, чистою природою та історичною спадщиною.

У програмі: приготування більше 100 страв за старовинними рецептами карпатських родин, частування гостей Фестивалю, створення книги автентичних рецептів і приготування найбільшої у світі порції грибної юшки.І все це – з екологічно чистих інгредієнтів, значна частина яких – сертифіковані органічні продукти.

Гості Фестивалю зможуть власноруч приготувати і покуштувати смачну страву, а ще і обмінятися рецептами та стати одним із авторів першої в Україні великої книги автентичних рецептів – "Родинна кулінарія". І все це під музику етно-гуртів, виставку-ярмарок і народні дійства.

Мета Фестивалю "Смачний спас" створений задля розвитку і збереження кулінарної спадщини України, зокрема, культури автентичних продуктів харчування Карпатського регіону, як складової пропагування та сприяння розвитку сільського туризму, органічного землеробства та природних основ харчування, ефективного використання природно-рекреаційного потенціалу етнічних традицій та ремесел.

Деталі Фестивалю :http://orgflora.com.ua/

Для акредитації:

Потрібно надіслати:

- Повне ім’я

- Контактні дані

- Назву ЗМІ

На e-mail адресу [email protected]

Деталі: 098-770-83-53

Оргкомітет


Програма Фестивалю

21 серпня (субота)

14:00 – 17:00 – Міжнародний семінар обміну досвідом "Регіональні традиції кулінарної спадщини у співпраці з місцевими виробниками, ресторанами готелями та садибами зеленого туризму та агро-еко туризму"

17:00 – 19:00 – Екологічний вернісаж – кінна екскурсія мальовничими місцями села Спас

19:00 – 21:00 – Концертна програма Василя Мельниковича "Гуцул-хуліган"



22 серпня (неділя)

9:00 – 11:00 – Реєстрація та зустріч гостей, учасників та делегацій

11:00 – 11:30 – Святкова хода гостей та учасників Фестивалю

11:30 – 12:30 – Урочисте відкриття Фестивалю

12:30 – 18:00 – Огляд фольклорних садиб, виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, виставка-ярмарок органічної продукції, секторів зеленого туризму та виробників енергоощадних технологій

12:30 – 17:00 – Мистецька програма

15:00 – етноігри (спортивні ігри, конкурси)

17:00 – 19:00 – Народна забава за участі весільних музик

19:00 – 20:00 – Урочисте Закриття Фестивалю

20:00 – Українська молодіжна вечірка з конкурсами та забавами

 

05 серпня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів