В українських Карпатах 26 видів грибів, які загрожують здоров'ю людини
Зараз наші торговиці рясніють всілякими грибами. Вибирати є з чого: від білого до опенька. А в лісі їх ще більше, де окрім їстівних, зустрічається й чимало отруйних. Загалом в українських Карпатах нараховується 26 видів отруйних грибів, на які можливо натрапити від ранньої весни до пізньої осені. От саме вони й "полюють" на новачків у грибній справі.
Даруйте, але не будемо забігати наперед і з лісу повернемося на ринки, адже саме тут стихійно люди продають такі чудові й водночас приступні дари природи. А де ще? Приміром, в обласному центрі катма магазинів, кіосків (вже не варто говорити про спеціалізовані), де можна придбати гриби. Про інші населені пункти годі й говорити.
А ще купити грибочків можна, безпосередньо на узбіччях транспортних магістралей. До слова, якщо гриб ?недобрав? ядовитих речовин із грунту, повітря чи води в лісі (на щастя, Закарпаття ? регіон відносно екологічно чистий), то він може це зробити біля дороги, ?дихаючи? вихлопними газами, проїжджаючих повз транспортних засобів. На жаль, люди чомусь не хочуть вірити, що гриби які колись були їстівними, зараз, через погіршення екології, можуть стати отруйними. ? тут знання професійних грибників, їх багаторічний досвід не допоможуть. Навіть їстівний гриб, що увібрав у себе увесь можливий комплекс отрути з навколишнього середовища, ста? також отруйними, не поступаючись мухомору та блідій поганці.
За даними міністерства України з питань надзвичайних ситуацій на початок жовтня в державі заре?стровано 438 випадків отру?нь людей дикорослими грибами, в тому числі 70 дітей. Померло 56 осіб, з них ? 13 дітей. Найбільшу кількість постраждалих заре?стровано у Вінницькій (48), Львівській (36), ?вано-Франківській (34), Одеській (30) та інших. За аналогічний період минулого року було заре?стровано 218 випадків отру?нь, з них ? 37 дітей. Унаслідок вживання дикорослих грибів померло 23 особи, в тому числі 5 дітей.
- У нашій області, слава Богу, покищо обійшлося без фатальних наслідків, однак випадки отру?ння ?, - коменту? ситуацію перший заступник начальника УМНС України в Закарпатській області ?ван Гелебан. Лише за п?ять перших днів жовтня отруїлося 8 краян, з яких і одна дитина. А скажімо протягом серпня - вересня цього року наїлося ?недобрих? грибів 10 чоловік, серед яких також одна дитина. Грибна тема постійно перебува? на постійному контролі наших працівників перед населенням, окрім цього профілактикою займаються й лікарі, в навчальних закладах діти пишуть твори на цю тему, а на практиці виходить інше. Склада?ться таке враження, що люди свідомо ідуть на самовбивство, - підсумову? ?ван Гелебан.
Отож, щоб ви не стали жертвами грибів, у черговий раз нагаду?мо, що за статистикою, найчастіше отру?ння цими дарами лісу ста?ться через помилкове зарахування отруйних грибів до їстівних. Однак трапляються випадки, коли люди отруюються й від вживання отруйних грибів, неправильного приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.
Симптомами отру?ння грибами ? нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отру?ння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я постраждалого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть наста? через 5-10 днів після отру?ння.
Не потрібно збирати грибів, якщо ви не впевнені, що зна?те їх (якими б апетитними вони не здавалися), невідомі (особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої ? потовщення ?бульба?, оточене оболонкою), з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі. Також стережіться пластинчатих грибів - отруйні гриби маскуються під них.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності. Не варто також куштувати сирі гриби на смак.
Якщо по гриби ви ходили усі?ю родиною, вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте.
Гриби варто піддавати кулінарній обробці в день збору. Найперше прокип?ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами літніх людей та вагітних жінок.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно зготовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
? вже ні в якому разі не довіряйте таким помилковим твердженням як - усі їстівні гриби мають при?мний смак; отруйні гриби мають непри?мний запах, а їстівні при?мний; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів; опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорні?, якщо в каструлі ? отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких ? отруйні; отрута з грибів видаля?ться після кип'ятіння протягом кількох годин і т. п.
Якщо ж Ви відчува?те, що все ж отруїлися, то перш за все викличте швидку, і не очікуючи на її приїзд почніть промивати шлунок, а по тому прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після ці?ї процедури потерпілому можна дати міцний чай, каву, або трохи підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу. Окрім того, якщо ? можливість з?ясуйте в нього, хто разом з ним споживав гриби та вжийте відповідних профілактичних заходів.
? вже в жодному випадку не займайтеся самолікування. Тільки кваліфікований спеціаліст здатен надати вам необхідну допомогу.
Вікторія Бокій,
Центр громадських зв'язків УМНС України в Закарпатській області
До цієї новини немає коментарів