Чи стане в Закарпатті яловичина делікатесом?

Спеціалісти прогнозують збільшення ціни на цей продукт

 

Днями в ЗМІ з’явилася інформація, що один з улюблених видів м’яса українців, яловичина, може подорожчати, а то і взагалі зникнути з прилавків. Як розповів у коментарі "Радіо Свобода" голова Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, собівартість яловичини доволі значна, і в умовах, коли кількість рогатої худоби за 20 років зменшилася з 25 мільйонів до 5-ти, аби її було вигідно виготовляти, ціни повинні бути вищі. Тому виробники, скоріш за все, піднімуть ціни на яловичину.
Підтвердив це "Закарпатці" і начальник головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Іван ПАУК. За його словами, виробництво яловичини є доволі затратним. По-перше, це м’ясо - дуже якісний продукт, і щоб його виготовити потрібно вирощувати тварину упродовж 18 місяців. По-друге, останнім часом суттєво виросли ціни на корм для худоби, що відображається на ціні продукту. "Все це призводить до того, що собівартість яловичини доволі велика, тому ціна на цей продукт буде рости, - зазначив він. – Вона вже зросла на 2-3 гривні, а в майбутньому можлива ще більша ціна. Але це не буде різкий стрибок цін, а поступовий". І це при тому, що попит на яловичину завжди залишався великим. За словами Івана Паука, стабілізувати ціни можна було б за наявності державної підтримки, що можливе в майбутньому.
До речі, за інформацією Державної інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області, в липні середня ціна на яловичину І категорії становить 37,42 грн. за кілограм. Минулого місяця вона коштувала 37,19 грн.

Денис ФАЗЕКАШ
Закарпатська Правда


 

18 липня 2011р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів