Скільки коштує цьогорічний новорічний стіл?

Новий рік настає, а з ним і святкові витрати. Криза кризою, а закарпатці не можуть собі дозволити зустріти без пишного столу Чорного Водяного Дракона. Ну, принаймні традиційні "олів’є", "оселедець під шубою", курка, шампанське та мандарини там мають бути обов’язково – як кажуть, для новорічного настрою. "Закарпатка", як завжди, вирішила пройтися магазинами та ринками і з’ясувати, скільки той настрій коштуватиме.

 

Отже, щоб приготувати традиційний салат "олів’є", слід дістати з кишені 70 гривень. Зокрема кілограм картоплі коштує від 1,60 грн. у супермаркетах Ужгорода й до 2 грн. на ринках. Що цікаво, торік закарпатці за крумплі віддавали і 5, і 6 гривень. А ось із яйцями навпаки – вони за рік зросли в ціні на 1-2 гривні за десяток і тепер їх можна придбати по гривні за штуку на ринку, а ось у магазині дорожче – 1,3 грн. До картоплі і яєць в салат додаємо моркву. Ще один цікавий нюанс: у магазині її можна придбати за 2,5 грн. за кілограм, а на ринках удвічі дорожче – по 5 грн. Також купуємо для салату варену ковбасу. Її можна знайти і за 13 грн., і за 100 та вище – на різний смак. Словом, гривень 25-30 віддасте точно. Приправляємо салат горохом (9-10 грн. за баночку) та кукурудзою (9 грн.) і заливаємо все майонезом. Коштує він чимало – від 4 грн. за маленьку упаковку, з якої "олів’є" не "звариш", до 48 грн. (можна сім’ю нагодувати).
Зрозуміло, що одним французьким салатом у новорічну ніч ситий не будеш, тому за традицією закарпатці готуватимуть ще й "оселедця під шубою". Для нього купуємо оселедець, який у магазинах та на ринках коштує до 20 грн., буряк – 2-4 грн., цибулю, яка порівняно з минулим роком подешевшала вдвічі і вартує в магазині 2,5 грн. Щоправда, на ужгородських базарах ціна минулорічна – 5 грн. Додаємо картоплі, майонезу, моркви та яєць і "шуба" готова. Вона обійдеться вам у гривень 60.
До салатів потрібна холодна закуска і, звісно, бутер-броди. Для останніх купуємо хліб – 4,5-5 грн., ковбасу, про яку вже згадували, кілограм масла – за 25 і 400-500 грамів сиру, який можна знайти за 18 гривень на ринку, та від 30 до 100 в супермаркетах. І це найпростіший варіант. Бо хоч надворі й економічна криза, а закарпатці люблять на новорічні свята побалувати себе ікрою та баликом. А це зайва сотня: найдешевша ікра – від 55 гривень за 100 грамів, за балик – від 60 грн. Словом, сотню за бутерброди, ще стільки ж за делікатеси.
Враховуючи, що салатами та бутербродами не тільки Дракона, а й закарпатців не нагодуєш, тому перед новорічними святами доведеться йти до м’ясної та рибної лавки. Найбільше пощастить любителям курятини – вона залишається найдешевшою. Курячі ніжки можна придбати від 20 грн., ціла курка коштуватиме від 50 грн. Якщо ви хочете подати на стіл ще й котлети – викладайте з кишені 38-40 грн. за кілограм фаршу. Серед вирізки найдорожча, як завжди, свинина – від 50 грн. за кілограм. Якщо враховувати, що символ Нового року, Дракон, їсть багато, то всі продукти слід купувати у потрійному розмірі. До речі, не забудьте про рибу. Вона та столі також має бути, адже Дракон Водяний. Найдешевший, зазвичай, минтай – 28 грн. та хек – 31 грн. Кілограм мороженої червоної риби (лосось, форель) обійдеться в 90-100 грн. Словом, якщо минулого року риба була дешевша за м’ясо, то тепер ціни майже зрівнялися…
Що ще поставити на стіл? Все залежить від фантазії господині, але варто зарахувати в новорічний "прайс" і солодке та алкоголь. Цього товару вибір широкий, особливо перед святами.На цукерки ціни за останній рік не змінилися. Можуть хіба підскочити через новорічний ажіотаж. Так, плитка шоколаду наразі коштує від 12 до 25 грн., печиво – від 10-15 грн., комплексний подарунок для малечі – від 30 грн. До речі, не варто забувати про фрукти, адже Дракон їх полюбляє. Зрозуміло, що в ці дні особливо цитрусові зростають у ціні – приблизно на 10%. Так, популярні серед краян мандарини коштують від 11 до 13 гривень на ринку та 14 в супермаркеті, апельсини – від 13 до 15 грн., банани – 11 грн. Між іншим, рік тому вони були дорожчі.
Що стосується "гіркого", то за нього закарпатцям доведеться розкошелитися на сотню-другу. Шампанське, без якого і бій курантів не звучить, коштує від 23 грн., горілка – від 15 (хоча краще купити дорожчу), вино – від 25 грн. Зрозуміло, що цю суму слід помножити на два-три, адже свята довгі…
Таким чином, за мінімальними підрахунками виходить гривень 700-800. І це лише початок. У такому разі залишається лише радіти, що Новий рік усього один раз у році. Веселих свят!

Денис ФАЗЕКАШ, "Закарпатська правда"

 

26 грудня 2011р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів