СБУ матиме право тайно проникати в житло закарпатців

Згідно нового КПК

 

Новий КПК спростив оперативникам стеження і проникнення в житло. Вони можу вилучати дані комп’ютера, контролювати SMS-листування і проводити прихований аудіо-чи відеоконтроль.




З набранням чинності нового Кримінально-процесуального кодексу правоохоронні органи отримали право здійснювати негласні слідчі дії (НСД) у відношенні будь-якого громадянина.

Порядок їх проведення був затверджений спеціальною інструкцією, підписаної СБУ, Генпрокуратурою, МВС та Держприкордонслужбою.

Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", серед іншого документ регламентує негласне проникнення оперативників в житло, зняття даних з особистого комп’ютера та взяття біологічних зразків.

В інструкції, зокрема, говориться, що "негласними" є "слідчі дії, способи і факт проведення яких не підлягають розголошенню, а дані, отримані в їх результаті, є засекреченими".

Як повідомив журналістам один з розробників КПК, голова підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Верховної Ради 6-го скликання Святослав Олійник, негласні слідчі дії можуть проводитися у відношенні "необмеженого кола осіб, які не є підозрюваними, але, за даними слідства, розташовують важливою інформацією ".

Проводити НСД уповноважені прокурори або слідчі прокуратури, органів внутрішніх справ, безпеки, податкової служби.

Силовики можуть почати НСД з дозволу слідчого судді або ініціювати їх - якщо ситуація пов’язана "із врятуванням життя людей, попередженням тяжкого злочину".

 

13 грудня 2012р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів