Літо: обережно з продуктами харчування!

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, щорічно в світі реєструються до 1-1,2 млрд. діарейних захворювань.

 

Гострі кишкові інфекції — це велика група інфекційних хвороб людини, викликаних патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами та найпростішими. Збудники гострої кишкової інфекції локалізуються переважним чином в кишківнику хворої людини і/або носія. Отже, джерелом кишкових інфекцій є хвора людина, але головними розповсюджувачами стають особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Загальним механізмом передачі кишкової інфекції є фекально-оральний. В організм здорової людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також заноситись брудними руками і предметами домашнього вжитку.


Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Високий ризик виникнення кишкових захворювань виникає в літній період під час спеки, при проведенні весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів у побуті, коли до приготування страв залучаються випадкові особи, що не дотримуються елементарних правил особистої гігієни, порушують технологію приготування їжі, допускають зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах та без належного температурного режиму.


Які ж ознаки гострих кишкових захворювань?

Хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: при дизентерії - від двох до семи днів, при холері - від декількох годин до п’яти днів, при харчових токсикоінфекціях - декілька годин. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім з’являються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. Слід пам’ятати, що при перших ознаках захворювання необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря. Безконтрольне, неправильне вживання антибіотиків та інших ліків призводить до того, що хвора людина не повністю одужує і продовжує виділяти інфекційний збудник у навколишнє середовище, створюючи небезпеку інфікування для здорових осіб.


Для особистої профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися наступних правил:
• Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або "з рук" у приватних осіб.
• Вся молочна продукція, яка реалізується на ринках від населення підлягає термічній обробці.
• Вживати тільки гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячена вода, фасована питна вода та напої). Не використовувати для пиття, приготування їжі, особистої гігієни та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).
• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з собою запас води питної.
• При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні).
• Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
• Ретельно мити фрукти, овочі під проточною водою, ошпарювати окропом.
• Особливо ретельно охороняти від забруднення харчові продукти, що вживаються без попередньої кулінарної обробки, молоко кип’ятити.
• Вживати їжу після термічної обробки, при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключити контакт продуктів з ґрунтом та піском.
• Оберігати від мух харчові продукти, не залишати їжу відкритою, брудний посуд відразу забирати й мити.
• Купатися тільки в спеціально відведених місцях, не допускати потрапляння води в ротову порожнину.
• Ретельно стежити за чистотою рук, мити їх з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після кожного відвідування туалету та перебування у транспорті, не допускати скупчення бруду під нігтями.
• Підтримувати чистоту у помешканні й місцях загального користування.
• З появою перших ознак будь-якого розладу кишково-шлункового тракту (нудота, діарея, підвищення температури тіла) необхідно звернутися за медичною допомогою.

Ще раз хочемо Вам нагадати – Ваше здоров’я в ваших руках, бережіть його!

 

20 червня 2013р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів