В Ужгороді почастішали квартирні крадіжки

За останні 7 місяців працівники Ужгородського МВ УМВС в Закарпатській області розкрили близько 30 випадків

 

Останнім часом в Ужгороді побільшало проникнень до квартир та будинків громадян шляхом підбору ключа до замка вхідних дверей. До слова, ще кілька років тому такої тенденції в обласному центрі не помічалося, тож напрошується висновок: із "зони" після відбуття покарання повернувся один чи кілька "профі", й тепер продовжують свою чорну справу…

За останні 7 місяців працівники Ужгородського МВ УМВС в Закарпатській області розкрили близько 30 квартирних крадіжок. За статистикою, найчастіше люди страждають саме через вищезгаданий підбір ключа, а також, як не дивно, самі через себе… Господарі проявляють необачність та халатне відношення до своєї власності, залишаючи відчиненими вікна та двері балконів на час своєї відсутності вдома. Дуже часто саме через незачинені балкони на перших поверхах неповнолітні злодії, читай діти, котрі ще не досягли віку судимості, проникають у квартири жителів Ужгорода і здійснюють крадіжки. Здебільшого їм впадають в око вироби із золота, ноутбуки та гроші купюри. Цьогоріч було також вкрадено три фотоапарати, одну відеокамеру та три плазмові телевізори.

Як свідчить статистика, більшість квартирних крадіжок скоюютьсязранку й до обіду, тобто коли господарі на роботі. А стосовно пори року, то найбільше злодії полюбляють літо — період масових відпусток. У цей період за тиждень в Ужгороді міліція має близько 13-ти виїздів оперативної групи на місце злочину—квартирних крадіжок.

Як правило, працівники міліції затримують правопорушників на місці, але іноді трапляються випадки, коли крадіям вдається покинути місце злочину, хоча й часу на всю свою так звану роботу вони мають не більше п`яти хвилин…

Дуже часто зустрічається таке, що одна і та ж людина скоює декілька схожих за своїм складом та характером злочинів. До прикладу, 21 березня 2013 р. правоохоронці затримали квартирного злодія на прізвисько Руський, котрий підозрювався у 8 епізодах крадіжок з квартир шляхом підбору ключа. Після завершення розслідування справу передали до суду, "домушника" засуджено до 4-х років позбавлення волі.

Іншого разу злодія помітив власник квартири, до якої той намагався пробратись. Чоловік виявився студентом медичного факультету, котрий напрочуд добре знався на будові людського черепа. Складений за його описом фоторобот зловмисника вийшов майже ідентичним, що й дозволило правоохоронцям встановити його особу. Правопорушником виявився раніше судимий громадянин Молдови, котрий знімав житло в Ужгороді. В останній день свого проживання він обікрав хазяйку квартири, яку знімав, і втік з міста. Працівники міліції намагалися затримати злочинця в Чернівецькій області та місті Умань, проте той зумів втекти до себе в Молдову. Через деякий час він повернувся до України, але зупинився у Львові, де його й взяли ужгородські міліціонери. Цікаво, що злодій не "бомбив" квартири у Львові… через місцеву дощову погоду в поєднанні зі своїм захворюванням на астму!



Сам крадій виявився дуже охайною та начитаною людиною. При огляді його речей міліціонери знайшли більше 20 дисків, на кожному з яких знаходилось по 3-4 фільми. В крадія був принцип: не чіпати пенсіонерів…

Наразі затриманий квартирний злодій з Молдови чекає вироку суду в Ужгородському СІЗО. Йому загрожує позбавлення волі на 4 роки.

Правоохоронці постійно звертаються до громадян з проханнями більш обачно ставитися до охорони свого помешкання. Аналіз показує, що за цей рік в Ужгороді значно знизилася кількість проникнень у квартири шляхом зламу серцевини дверного замка (4 випадки проти минулорічних 17-ти), а от підбір ключа серед злодюг набрав "популярності" (15 випадків на противагу двом минулорічним). Здебільшого злодії підбирають ключі до вертикальних циліндрових механізмів фірми "ЗМ".

Наостанок нагадаємо, що за проникнення у чуже житло та скоєння крадіжки передбачено кримінальну відповідальність згідно ст.185 ч.3 Кримінального Кодексу України –від 3 до 6 років позбавлення волі.

Еліна Андрусь, Галина Михайлова, студентки відділення журналістики Ужну

 

19 серпня 2013р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів