На Міжгірщині, тримають в неволі птахів, занесених до Червоної книги

13 січня я разом зі своєю сім’єю та друзями відвідував територію заповідного парку “Шипіт”, що знаходиться в селі Пилипець Міжгірського району. На території ми помітили двох осіб підозрілої зовнішності, які тримали двох величезних птахів на мотузках (дуже схожих на Орлана і Беркута, які, до слова, занесені у Червону Книгу).

 

Коли ми підійшли ближче, один із них без дозволу посадив птаха знайомій на руку. Після того, як вона попросила мене сфотографувати її, чоловік сказав, що фото платне і коштує 10 гривень. Ми спитали, чи вони видають чек на запропоновані ними послуги, а також, чи мають дозволи та санітарні книжки на цих тварин яких тримають в неволі. У відповідь вони сказали що документи в них є, і вони мені їх покажуть, якщо я виявлюсь перевіряючим і покажу їм своє посвідчення. Почали змотувати мотузки, збиратись потроху.

Коли ми спитали, хто власник пташок і попросили пред’явити нам санітарну книгу на цих диких тварин, підозрілі особи почали нас спроваджувати словами “давайте йдіть собі далі, бо щас вас закопаєм” і при цьому погрожували. Почалась сварка, але закінчилась тим, що ми розійшлись.

Через 20 хвилин ми повертались тією самою дорогою з водоспаду, і їх вже не було. Задали питання охоронцю заповідника, чому цих бракон’єрів пропускають сюди, якщо в них нема документів. Він розповів нам, що ми вже не перші люди, яких обурило це питання, і вже наче приїзджала міліція, яка розмовляла з начальником, передзвонили комусь “вище” і їх відмазали.

Наступного дня, коли ми знову гуляли стежками заповідника, то зустріли “друзів” на тому самому місці, але вже цього разу почали знімати їх на відео-камеру. Щойно ми підійшли, вони одразу почалу “змотувати вудочки” і один із молодиків все-таки забрав одного птаха та відніс його у невідомому напрямку.

Іншого ми обступили колом, і сказали що не віддамо, поки нам не покажуть документи на птахів. Ми одразу подзвонили в міліцію. Пояснивши їм ситуацію, у нас одразу попросили наш мобільний номер і сказали що зараз наберуть (напевно щоб розмову далі не записували). Міліціонер дуже невнятним голосом представився паном Гвоздицьким, почав ще раз все розпитувати, запевнив нас, що до нас вже направили машину і зараз з усім розберуться. У цей час підійшов той хлопець, що залишився, і спробував у нас забрати птаха. Ми йому одразу відмовили, на що він запропонував його хоча б відв’язати, мовляв він випустить птаха на волю. На це ми також не погодились. Через кілька хвилин він підійшов із простягнутим мобільним телефоном, пропонуючи поговорити із його начальником, в якого начебто є всі документи (начальник за його словами знаходився дуже далеко і сам не взмозі під’їхати зараз і показати всі документи, бо знаходиться він у м. Воловець, це близько 25 км від заповіднику). Ми відмовились і сказали, що чекати будем міліцію тут.

Все що відбувалось далі видно на відео.

Ось номер “власника пташок”, який нам дали (068-07-58-848 Дмитро).

Ось номер машини яка забрала молодиків – АО 4821 АТ.

Через пів години після цих подій бачили цю машину та її власника в селі Пилипець біля ресторану “Шепіт Карпат” і він нічим не виявляв занепокоєнності.

Усі ці події зайняли в нас понад 2,5 години. До речі, міліція за весь цей час так і не з’явилась. Мало того, на протязі кількох днів нам теж ніхто не телефонував із органів стосовно цього інциденту.

Як висновок:

- на територыії природо-охоронного комплексу “Шипіт”, підозрілі особи надають нелегальні послуги фотографування із дикими птахами;

- прохання пред’явити будь-які документи на птахів молодики ігнорували;

- на наш виклик представники органів міліції не з’явились.

Очевидно, що такі проблеми не надто хочеться вирішувати нашим “охоронцям” спокою та порядку, або можливо вони навіть є зацікавленими сторонами в цьому інциденті.
[foto]2014/01/17/thumb.php.jpg[/foto]
Андрій Антонов для [a href="http://chas-z.com.ua/slider/u-shipoti-shho-na-mizhgirshhini-trimayut-v-nevoli-ptahiv-zanesenih-do-chervonoyi-knigi-foto-video.html"]“Час Закарпаття”[/a]

 

17 січня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів