Закарпатські свині починають боятися

На Закарпаття з Луганська, крім війни, може прийти й африканська чума?

 

Убезпечитися від неї, кажуть спеціалісти, просто нереально, 51 фермерське господарство в краї – в зоні ризику.

Африканська чума свиней, якою так налякане всі країни світу, на початку року з’явилася і в  Україні. Недуга, яка буквально в прямому сенсі цього слова «косить» тварин небезпечна тим, що дуже легко переноситься і за короткий час може вбити мільйони тварин. Для людини африканська свиняча чума безпечна, але м'ясо хворих тварин не придатне для споживання - воно токсичне і може викликати важке отруєння. Тож ветеринари, лісівники та всі інші дотичні служби постійно тримають це питання на контролі. Яка ситуація в нашій області – кореспондент Кarpatnews спитав у заступника начальника Головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Зіновія Романовича.

Нагадаємо, на Луганщині в індивідуальному підсобному господарстві наприкінці січня виявили 5 трупів свиней. Певна річ, одразу взяли матеріал на дослідження – від чого тварини загинули. Результат шокував спеціалістів Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи – вони виявили ДНК вірусу африканської чуми свиней. У лютому покотилися інформаційні повідомлення: під загрозою спалаху АЧС перебувають близько півмільйона свиней у великих комплексах у Донецькій області. Надзвичайний стан з цього приводу запровадили на Луганщині. Вся Україна здригнулася: це ж водну мить – упаси, Боже! – можна лишитися без м’яса свиней, а що робити з імпортними поставками, з зобов’язаннями, з іміджем держави?

З метою ліквідації зазначених спалахів хвороби та недопущення розповсюдження збудника інфекції було вжито низку заходів по всій державі, в тому числі на Закарпатті. Зокрема, зі слів З. Романовича, на всіх фермерських господарствах, які займаються вирощування свиней (а таких наразі в області 51), перевели на закритий режим роботи. «Це означає, що фермерське господарство має бути повністю ізольоване від доступу людей, котрі не є працівниками, колеса транспорту та взуття персоналу спеціально обробляється, господарство огороджене, щоб до нього не мали доступу дикі тварини, постійно ведуться спостереження за ними. Основне при цьому – унеможливлення, виключення будь-яких зовнішніх контактів», - додав заступник начальника управління.

Також він повідомив, що загалом вся відповідна робота здійснюється за чітким планом, усі дотичні служби області мають свої завдання. Найщільніше з ветеринарами наразі працюють лісівники, котрі мають завдання спостерігати за дикими тваринами. При виявленні загиблих тварин лісівники відбирають матеріал на дослідження. «На щастя, на сьогодні ми не виявили жодного випадку захворювання африканською чумою серед тварин Закарпаття, - розповів З. Романович. – Але це не означає, що на цьому зупиняємося: на жаль, гарантій немає жодних, що мігруючі дикі тварини не принесуть до нас небезпеку. Тому краще постійно бути на варті, відслідковувати ситуацію».

Зіновій Романович також повідомив, що по всій Закарпатській області проводиться вакцинація свиней від класичної чуми, яка певною мірою також захищає і від «африканки». На сьогодні ветсанслужба досягла рівня у 80-90 % вакцинації поголів’я, і це дає дуже хороший фон для убезпечення від поширення недуги.

Довідка Кarpatnews.in.ua

Африканська чума свиней - африканська лихоманка, східноафриканська чума, хвороба Монтгомері — висококонтагіозна вірусна хвороба свиней, яка проявляється лихоманкою, синюшністю (цианозом) шкіри та обширними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Для людини африканська чума свиней – безпечна, але м'ясо хворих тварин не придатне для споживання - воно токсичне і може викликати важке отруєння.

Основним джерелом поширення інфекції є хворі тварини, що виділяють у навколишнє середовище вірус із секретами й ескретами. Тварини заражаються через предмети відходу, травний тракт із інфікованими кормами й водою, через дихальні шляхи й ушкоджену шкіру. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, домашні й дики тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів і воші), що були в контакті із хворими й загиблими свинями. Інкубаційний період захворювання залежить від кількості вірусу, що поступив до організму, стану тварини, важкість перебігу може тривати від 2 до 6 діб.

Симптоми захворювання африканської чуми свиней: підвищення температури тіла тварин до 40,5-42,0 С0, може розвиватися кон’юнктивіт, відмічається пригнічення й задишка. З ніздрів й очей слизисто-гнійне витікання з домішками крові. Хворі тварини більше лежать, зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються й швидко утомлюються. Відзначають слабість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля кореня вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисненні вони не блідніють. На ніжних ділянках шкіри можуть з’явитися пустули, на місці яких утворяться струпи й виразки. Смертність, залежно від перебігу, може досягати від 50 до 100%. Перехворілі тварини стають довічними вірусоносіями.

Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней дотепер не розроблено, лікування заборонене.

У випадку виникнення африканської чуми на неблагополучне господарство накладається карантин. Все свинопоголів’я в даному вогнищі інфекції знищують безкровним способом. Трупи свиней, гній, залишки корму, малоцінні предмети відходу спалюють. Золу закопують у ями, змішуючи її з вапном. Приміщення й території свиногосподарств дезінфікують. На відстані 10-20 км навколо неблагополучного пункту все свинопоголів’я вбивають. Карантин знімають через 6 місяців з моменту забою свиней, а розведення свиней у неблагополучному пункті дозволяється не раніше, ніж через рік після зняття карантину.

 

27 червня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів