Чому нова влада Закарпаття ігнорує найбільший у Європі притулок для клишоногих? (ВІДЕО)

У закарпатських Карпатах ледь виживає надсучасний реабілітаційний центр для 25 ведмедів, яких звезли з різних куточків України від жорстокого поводження. Мати такий заклад – це справжня гордість для Закарпаття, на гербі якого зображено ведмедя – господаря гір.

 

Ще наприкінці 2011 року у Національному природному парку «Синевир» помпезно відкрили надсучасний реабілітаційний центр бурого ведмедя за участі тодішніх міністра екології та природних ресурсів України Миколи Злочевського, голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди, директора Департаменту заповідної справи Віктора Канцурака, директора з розвитку проекту «Чотири лапи Інтернешнл» (Австрія) Амір Халіл, керівництва Міжгірського району, екологів, журналістів і громадськості.

Реабілітаційний центр створено з метою реабілітації особин ведмедя, які зазнали жорстокого поводження і незаконно утримувалися у неволі. Закарпаття – це регіон туризму, тож серед різних місць, куди мандруватимуть гості краю, буде ще одне – до бурих ведмедів.Реабілітаційний центр для бурих ведмедів побудовано на площі 12 га. Територію обгороджено металічною сіткою в глибину землі 1,5 м. та над землею висотою 3 м. Усе це було зроблено у стислі терміни.На відкриття реабілітаційного центру бурого ведмедя завітали й іноземні делегації, зокрема, журналісти CNN, представники міжнародної організації «Чотири лапи Інтернешнл» (Австрія).

- Україна може пишатися таким проектом, - каже керівник цієї організації Амір Халіл. – Ми обов’язково долучимося до роботи центру і  готові взяти на себе витрати з транспортування ведмедів, їх лікування та харчування.

Амір Халіл з Олександром Ледидою підписали  меморандум про співпрацю, а з директором НПП «Синевир»  - партнерську угоду.

У коментарі щодо відкриття реабілітаційного центру бурого ведмедя, директор НПП «Синевир» Микола Дербак зазначив, що це важлива подія, яка засвідчує  про гуманізацію української екологічної політики у напрямку охорони і збереження тварин. Реалізувати цей  проект вирішено в Національному природному парку «Синевир»,  бо дана територія за ландшафтними та кліматичними умовами відповідає природному середовищу існування найбільших хижаків України. Мати такий заклад – це справжня гордість для Закарпаття, на гербі якого зображено ведмедя – господаря гір.

Саме тут, де стрункі смереки і високі буки, де щедрі плантації чорниці і малини, житимуть бурі ведмеді, які досі перебували у тісних клітках.

На відміну від важкого минулого, яке довелося пережити цим тваринам, тут їм гарантований великий простір, санітарне, ветеринарне і харчове забезпечення.

***

Днями ведмежий притулок на Закарпатті поповнився новим постояльцем. Актора цирку, 25-річного Кузьму, сліпого та беззубого, від хазяїна-мучителя викупили благодійники.

Загалом у притулку рани від людей заліковують 15 бурих ведмедів. Утім, список тих, хто потерпає в неволі - в рази більший.

Як живуть сьогодні клишоногу у Карпатському реабілітаційний центрі для бурих ведмедів дивіться у ВІДЕОрепортажі кореспондентки "1+1" у Закарпатській області Наталії Зотової:

 

19 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів