Дикі тварини не визнають кордонів, а тут їх вбивають двоногі звірі!

У наших сусідів - Словаччині та Угорщині - диких тварин оберігають, підгодовують та доглядають за ними.

 

Наша міліція нас береже. Чи кого?

Іван Федорович, житель с. Соломоново, пенсіонер, розповідає: «23 квітня 2012 року я, перебуваючи на власному полі, став свідком того, як мисливці застрелили вагітну косулю неподалік села в прикордонній смузі, на людських полях, у робочий день. Тоді написав заяву в міліцію, сподіваючись припинити таке порушення законів та й елементарної людської моралі. За допомогою десятків звернень і поданих заяв бажаного результату добитися не вдалося, а браконьєри стали обачнішими й розробляють туші вбитих тварин уже не вдома в одного з мисливців, а в будівлі край села».

Пенсіонер додає: «Дільничний інспектор та прикордонники ігнорують проблему, а місцевий страж правопорядку взагалі першим знімає пробу з дичини. А ще м’ясо фасують і навіть продають у найближчий ресторан».

Чому ж мисливці залюбки полюють саме тут, пояснює тим, що на території Словаччини й Угорщини, до кордону яких звідси можна й рукою дотягнутися, диких тварин оберігають, підгодовують та доглядають за ними. Але ті не розуміють поняття кордонів і часто переходять на український бік, де на них і чекають двоногі вовки з рушницями.

«Полюють цілий рік, незважаючи ні на пору року, ні на день тижня, ані на мешканців. Був навіть випадок, коли селянину погрожували зброєю і забороняли ходити власним полем без маячків, бо, бачте, вони тут полюють, – нарікає Іван Федорович і продовжує: – Мешканці обурені, адже в них дозволу ніхто не питав. Мисливці їздять на машинах по оброблюваних полях, нищать урожай. Удень чи вночі тут можна почути стрілянину, як на фронті. Пройти полем просто небезпечно для життя – кулі раз у раз свистять над головою… А ту застрелену навесні вагітну косулю за документами оформили як таку, що сама здохла від старості».

Ужгородська міжрайонна прокуратура встановила: «Згідно з протоколом розтину Ужгородської районної державної лікарні ветеринарної медицини, слідів вогнепальних поранень на рештках косулі не виявлено», а «факт вчинення браконьєрства не встановлено». Кримінальне провадження припинили.

Підсумки роботи правоохоронців

Ми вирішили з’ясувати, якою була реакція правоохоронних органів на заяви селян, і звернулися до Управління МВС України в Закарпатській області з офіційним запитом. В Управлінні громадської безпеки нам повідомили, що в період з вересня 2011 року по грудень 2013-го було подано десять заяв щодо фактів незаконного полювання. А от на своє пряме запитання: «Як саме правоохоронні органи відреагували на вищевказані звернення громадян (заяви, телефонограми)?» ми отримали пояснення: «Були проведені перевірки достовірності наданої інформації та надано обґрунтовані відповіді заявникам». Тобто, чи були зроблені хоч якісь конкретні слідчі дії або заходи, нам не повідомили.

Упіймали через чотири роки

Нарешті селяни зітхнули з полегшенням. Браконьєрів затримали прикордонники. Забрали незареєстровану зброю, затримали й автомобіль. Матеріали справи передали в міліцію.

Нагадаємо, що законом полювання заборонене: у межах населених пунктів; на відстані ближче ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей; у заборонений час, а саме в темний період доби та в недозволені строки, на відповідні види тварин (полювання на самок косулі дозволено у вересні – грудні, решту року – заборонено); з під’їзду на автомототранспорті. Усі вище перелічені дії кваліфікуються як незаконне полювання, пише Оксана ЧОПАК.

 

06 жовтня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів