Різники свиней: Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася...
Гентеші Закарпаття запрошують подивитися на свою філігранну роботу! Що цікаво, кожен з них, аби зарізати свиню, застосовує свій власний прийом.
30 січня у селі Геча Берегівського району Закарпатської області відбудеться конкурс-фестиваль гентешів – різників свиней.
Гентешами на Закарпатті називають професійних різників. Кожен, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася. Адже від цього залежить смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощають вином, слив’янкою і глінтвейном, повідомляє іgormelika.com.ua.
Поки туша не охолола, її обсмалюють, шкребуть, обмивають з усіх боків. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша. Адже різник має швидко і правильно розібрати тушу. За деякий час на печі вже топляться шкварки, киплять голубці і капуста з м’ясом. А першими стравами, приготовленими зі свіжого м’яса пригощатимуть численних гостей. У програмі майстер-клас з приготування перкельта, бограча та гуляшу. Ласкаво просимо на смачне свято!
Програма фестивалю
7:00 Збір команд на території проведення фестивалю 7:15 Представлення команд, які беруть участь у конкурсі, ознайомлення із народними традиціями різання свині. 7:30 Пригощання учасників конкурсу гарячим вином (глінтвейном) та домашньою горілкою (сливовицею) 8:00 Ловля та різання свиней, традиційне обпалювання свиней соломою, оброблення мяса, сортування 8:00-14:00 Виготовлення національних угорських страв із свинини 8:00-18:00 Дегустація вин місцевих виноробів 09:00 Пригощання та продаж страв, демонстрація копчення ковбаси 13:00 Урочисте відкриття фестивалю 14:00–17:00 Культурно–розважальна програма 17:00 Нагородження переможців конкурсу. Народні співи та танці. 20:00 Танці та розваги

До цієї новини немає коментарів