Екологічні сумки замість пластикових пакетів. Шукаємо альтернативу

Екологічні сумки замість пластикових пакетів. Шукаємо альтернативу
Поліетиленові пакети, як і раніше, залишаються фаворитами за своєю практичністю та простотою використання.

 

Але поряд із цими безперечними перевагами вони мають істотний недолік — поліетилен погано розкладається в ґрунті, а під час згоряння виділяє токсичні речовини. Чи існує екологічна альтернатива поліетиленовим пакетам?

Порахуйте, скільки поліетиленових пакетів ви використовуєте для упаковування своїх покупок? Частина пакетів викидається відразу, решта — через деякий час. Так чи інакше, вони стають відходами, що не розкладаються і є небезпечними, пише Велика Епоха

Основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації, оскільки поліетилен отримують із нафти — непоновлювального природного джерела. У ґрунті він розкладається не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяє небезпечні токсичні речовини.

Час від часу з’являються повідомлення про те, що міністерство екології та природних ресурсів планує заборонити використання поліетиленового упаковування в роздрібній торгівлі, знайшовши їм більш безпечну альтернативу. Але поки це все залишається лише на папері, кількість «відпрацьованого» поліетилену на нашій планеті стрімко зростає, забруднюючи навколишнє середовище та отруюючи наше здоров’я.

¼ частина водної поверхні покрита пластиковим сміттям. Від поліетилену гинуть мільйони морських птахів і ссавців, малі черепашки та великі кити та тюлені.

А щорічно в світі виробляють більше трильйона (!) таких пакетів.

Чи є вихід із цієї ситуації? Ми з упевненістю можемо сказати — так:

1. Екосумки — дуже зручні та практичні. Їх виробляють з натуральних або синтетичних матеріалів із використанням відходів виробництва або вторинного сировинного матеріалу. Вони дуже міцні, легко перуться, їх можна використовувати багаторазово. Завдяки цьому, в порівнянні з поліетиленовими пакетами, екосумки викидаються рідше. А під час їх утилізації виділяється набагато менше шкідливих речовин, ніж під час утилізації поліетилену.

2. Плетені сумки-сіточки знову стають популярними, завдяки тому, що відмінно підходять для перенесення продуктів і товарів. Сьогодні сіточка — не тільки екологічна альтернатива пакетам, але й модний тренд: різнокольорові, капронові або бавовняні, довгі або маленькі — у продажу є великий вибір сіточок.

3. Паперові пакети, пакети з крафт-паперу, обгортковий папір — найпростіший варіант упаковування, що біорозкладається. Це екологічно чистий і безпечний продукт, він швидко перегниває на звалищі й не завдає шкоди природі. Зараз існують паперові пакети, розраховані на велику вагу, і в цьому плані вони анітрохи не гірші за поліетиленові пакети. Зрозуміло, вартість такого пакета буде виправдана тільки в тому випадку, якщо він використовується багаторазово.

4. Тканинні мішечки чудово підійдуть для сипучих продуктів (борошно, крупи, цукор). Вони набагато міцніші та надійніші за поліетиленові пакети та прослужать дуже довго. А щоб у них не заводилися жучки, прокип’ятіть мішечок у насиченому розчині кухонної солі.

 

20 березня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів