Копію ужгородського пам’ятника встановили в Одесі на Дерибасівській

Копію ужгородського пам’ятника встановили в Одесі на Дерибасівській
Копія ужгородського міні-пам’ятника бравому вояку Швейку з’явилася в Одесі, на вулиці Дербиасівській.

 

"Ужгородці до дня Одеси разом з Всесвітнім клубом прихильників Швейка зробили подарунок одеситам!", – написав туризхмознавець Федір Шандор. За повідомленням порталу od-news.com, пропозиція встановити скульптуру чеського літературного героя в Одесі надійшла від гостя з Чехії Каміла Хайнца.

– Півроку тому в департамент звернулася дивовижна людина – великий шанувальник і любитель Одеси, котрий запропонував встановити бронзову невелику скульптуру бравого солдата Швейка. "Який стосунок Швейк має до Одеси?" – запитала я. І він розповів мені приголомшливу історію, – розповідає директор міського департаменту культури та туризму Тетяна Маркова. 

Як з’ясувалося, Каміл знайшов оповідання, в якому Ярослав Гашек, автор «Пригод бравого солдата Швейка», розповідає, як він прочитав в чеських газетах про свою смерть. Всього було три варіанти некролога. В одному з них його вбили п'яні матроси в підвалі пивної "Гамбрінус". Цю розповідь Каміл передав Михайлу Жванецькому, так і з'явився зв'язок Швейка з Одесою.

Сама ідея цієї міні-скульптури належить ужгородському громадському діячу Павлу Чучці. Кілька років тому такого ж Швейка в Ужгороді створив скульптор Михайло Колодко.

 

04 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів