Шахраям вистачило 12 хвилин щоб "обчистити" банківську картку ужгородця на 10 000 гривень

Шахраям вистачило 12 хвилин щоб "обчистити" банківську картку ужгородця на 10 000 гривень
Ужгородський журналіст Михайло Данканич розповідає, як унаслідок шахрайських дій невідомих позбувся 10 тисяч гривень зі своєї банківської картки. А «посприяли» цьому випадку недосконалі сервіси «Приват 24» та мобільного оператора «Водафон».

 

Михайло зазначає, що перші кроки до здійснення афери пролягають через створення шахраями дублікату сім-карти жертви.

Виявляється, це дуже просто:

«Дублікат моєї карти зробили таким чином: зранку подзвонила жінка за оголошенням, зв’язок декілька разів "обривався", тому розмова тривала три рази - розповідає Михайло - Потім телефонував якийсь чоловік, якого просто не було чути. Теж декілька разів намагалися поспілкуватися, але ніяк не виходило.

Таким чином, шахраї мали два номери, на які я телефонував і які дзвонили мені.

Потім вони ж поповнили мені рахунок на 3,5 грн. 

Так от, якщо ви маєте два номери, на які дзвонив абонент і суму останнього поповнення - то можете запросто зробити дублікат сім-карти. При цьому, оригінал буде заблоковано на декілька хвилин, і ви навіть не буде бачити мережі, як це було у мене».

ЯКЩО ПРИЙШЛА «СМС» ПРО ДУБЛІКАТ ВАШОЇ КАРТИ – НЕ ВІДНОВЛЮЙТЕ ЇЇ!

Коли шахраї підготували підґрунтя до «кіберкрадіжки», справа залишилась за мобільним сервісом «ПриватБанку» «Приват 24».

За словами Данканича, аферистам вистачило всього 12 хвилин, аби вивести значну частину коштів із рахунку:

«Передивився виписку в приват-24. Усі операції з очистки моїх рахунків зайняли 12 хв!!!! І система безпеки банку жодним чином не зреагувала». 

Журналіст ділиться набутим на власній помилці досвідом: якщо вам прийшло смс-повідомлення про те, що хтось зробив дублікат вашої «сімки», у першу чергу, потрібно звертатись до представників банку, а не бігти відновлювати сім-карту.

17361523_1510305222315329_704189070773644545_n

Таким чином, є імовірність, що ви втратите менше коштів або ж взагалі залишите шахраїв ні з чим.

«У мене все це зайняло близько 50 хвилин, і я встиг врятувати десь 4900 гривень і втратити близько 10-ти тисяч», - каже Михайло.

 Постраждалий застерігає усіх ужгородців:

«Установіть пароль на «Водафон», використовуйте для «Привату» сім карту, номер якої нікому не відомий, і якщо приходить «смс» про дублікат карти, відразу блокуйте всі картки на рахунку!».

За словами Михайла Данканича, після зняття коштів з його картки «аферисти» не заспокоїлися:

«Друзі, колеги, якщо вам телефонують з невідомих номерів і розпитують про мене: питають, де я живу, питають, чи ви підтверджуєте мою особистість, говорять щось про оформлення кредиту та інше - не ведіться, посилайте далеко і т.д. Шахраї не залишають мене в спокої. Уже дзвонили мені з кредитної спілки і випитували «інфу» у знайомих».

0312.ua звернувся до прес-служби «ПриватБанку» в місті Ужгороді, аби дізнатись, як мінімізувати ризики втрати своїх коштів через дії шахраїв та що робити у ситуації, яка слалася у потерпілого.

У структурі банку повідомили, що цей випадок тільки вивчається. Обіцяли прокоментувати згодом.

Джерело: 0312.ua

 

23 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів