Музею владики Івана Маргітича у Рахові, в будівлі, де була і катівня НКВС, виповнюється 7 років

Музею владики Івана Маргітича у Рахові, в будівлі, де була і катівня НКВС, виповнюється 7 років
У 2010 році у Рахові було відкрито меморіальну кімнату-музей відомого закарпатського громадського й релігійного діяча, єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Івана Маргітича.

 

Музей відкрито у приміщенні фари, що розташована біля найстарішої кам’яної церкви Рахова – Успіння Богородиці 1792 року.

Будинок священика збудований у ХІХ столітті. Саме тут, тоді ще молодий священик, Іван Маргітич проживав до 1947 року, доки фару відібрали у церкви і в підвалі влаштували катівню для в’язнів НКВС.

Ініціатором створення музею є рахівський парох, отець Василь Носа, який був учнем знаного владики ще в радянські часи. Шість років він навчався у підпільній семінарії, засновником якої був двічі репресований єпископ.

У кімнаті-музеї, де власне і проживав Іван Маргітич, можна побачити унікальні експонати – автентичні парафіяльні меблі, друкарську машинку, на якій владика друкував  заборонені у радянські часи матеріали, фотодокументи про життя Івана Маргітича, церковну метрику Святоуспенської парафії, в якій останні записи робив Іван Маргітич, його ризи, картини ХІХ століття, що знаходилися на фарі. Музей створювався силами всіх небайдужих мешканців міста, які дуже добре пам’ятають владику Маргітича, адже він першим почав греко-католицькі богослужіння у Рахові у часи здобуття Україною незалежності.

На знак вдячності на стіні Cвятоуспенської церкви, де молився народний єпископ, встановлено чудовий барельєф відомих рахівських скульпторів Юрія та Олександра Гав’юків.

Музей є чудовою родзинкою Рахова, в чому переконалися журналісти під час відвідин Закарпатської Гуцульщини разом із владикою Міланом. (Загалом у нашій області є лише кілька церковних музеїв).

uzhgorod.net.ua

 

23 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів