"Вирубка лісів в Карпатах призвела до серйозних наслідків для екосистеми України..."

"Вирубка лісів в Карпатах призвела до серйозних наслідків для екосистеми України..."
Хижацьке вирубування лісу в Карпатах негативно відбилося не тільки на масштабності паводків в регіоні, а й на кліматі і екосистемі всієї України.

 

Про це в ефірі ObozTv заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

"Вже протягом 20 років Україна, західні регіони країни, страждають від паводків. І їх масштаби могли б бути значно менше. Це природне явище: збільшується кількість опадів, води в річках, і вони розливаються в своїх заплавах. Але якщо річка забудована, забита її проточність, ...то масштаби повеней збільшуються", - констатувала вона.

За її словами, лісистість Карпат допомагала розтягнути на всю весну танення снігу в горах.

«Найстрашніше від вирубки цілих схилів - ці ліси забирали на себе вологу. Наприклад, якщо взимку там випадав сніг, то тільки в травні він там починав танути. Тобто, коренева систем лісу надовго затримувала вологу, вся вода під першими променями Сонця не злітала в річки», - зазначила еколог.

Також Тімочно підкреслила важливість Карпат для всієї України.

«Вирубка лісів - це суттєва проблема не тільки карпатського регіону. Карпати - це кліматотвірних чинників всієї України. Вологий карпатське повітря потім Поліссям переходить на схід і південь. Звідки чорноземи беруть вологу? Знищуючи карпатські ліси, ми знищуємо не тільки Карпатам, а знищуємо всю країну», - підсумувала вона.

 

31 грудня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів