Головна великодня страва – ужгородський кретив!

Головна великодня страва – ужгородський кретив!
Великдень – це свято з неабиякими кулінарними традиціями. В Ужгороді креативно підійшли до виготовлення і оздоблення головної святкової страви – паски.

 

"Паска – це випічка, яку на Великдень мають скуштувати усі: і ті, хто любить солодке, і ті, кому кондитерські вироби байдужі, і діти, і ті з них, кого в принципі важко чимось нагодувати. Саме тому у складі здобного тіста з′явилися фрукти, горіхи, натуральний екстракт ванілі, багато цедри лимону і апельсину, мускатний горіх і цейлонська кориця. А в оздобленні замість традиційних присипок використані вироби з шоколаду, бульбашкова карамель, цукати, горіхи у харчовому золоті, пряники, квіти та інші елементи. А ще у складі тіста дуже багато жовтків і натуральне вершкове масло. Власне у якості і кількості цих інгредієнтів полягає секрет вдалої паски, яка буде довго зберігатися і не втрачатиме смакових властивостей. Ці секретики мені передала мама, а вона унаслідувала рецепт від своєї матусі. Такі ось династійні паски вийшли. А прикраси – це власне бачення і сучасні віяння у кондитерському мистецтві", – розповіла місцева майстриня Анна Агафонова.

Кондитерка до свята приготувала близько двох десятків пасок. В оздобленні використала морську тематику – паски прикрашені шоколадними мушлями ручної роботи; квіткові елементи, де у якості прикрас обрала засушені троянди та пелюстки. Безумовно, не обійшлося без символічних образів – яєць-крашанок, великодніх пряників, пташок тощо. Золоті мотиви втілилися у цукатах і сухофруктах, позолочених кандурином (харчове золото, – ред.). А ось дитячі пасочки прикрашені десятком різновидів цукерок.

Великодні паски у такому вигляді є нетиповими для регіону, адже на Закарпатті надають перевагу традиційному оздобленню з тіста, де присутня релігійна тематика. А ось у закарпатському великодньому кошику, окрім пасок, обов′язково присутні крашанки і писанки, шовдарь і пікниця (домашні м′ясо і ковбаса, – ред.), грудка – домашня сирна страва, вершкове масло, оформлене у вигляді баранчика тощо. Але паска – це той гастрономічний символ Великодня, який об′єднує святкові гостини усіх регіонів України.

Як раніше повідомлялося, 9 березня на площі Народній в Ужгороді стартував IV обласний фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!", у рамках якого було встановлено Національний рекорд України.

Джерело: УНН

 

07 квітня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів