Головна великодня страва – ужгородський кретив!
"Паска – це випічка, яку на Великдень мають скуштувати усі: і ті, хто любить солодке, і ті, кому кондитерські вироби байдужі, і діти, і ті з них, кого в принципі важко чимось нагодувати. Саме тому у складі здобного тіста з′явилися фрукти, горіхи, натуральний екстракт ванілі, багато цедри лимону і апельсину, мускатний горіх і цейлонська кориця. А в оздобленні замість традиційних присипок використані вироби з шоколаду, бульбашкова карамель, цукати, горіхи у харчовому золоті, пряники, квіти та інші елементи. А ще у складі тіста дуже багато жовтків і натуральне вершкове масло. Власне у якості і кількості цих інгредієнтів полягає секрет вдалої паски, яка буде довго зберігатися і не втрачатиме смакових властивостей. Ці секретики мені передала мама, а вона унаслідувала рецепт від своєї матусі. Такі ось династійні паски вийшли. А прикраси – це власне бачення і сучасні віяння у кондитерському мистецтві", – розповіла місцева майстриня Анна Агафонова.
Кондитерка до свята приготувала близько двох десятків пасок. В оздобленні використала морську тематику – паски прикрашені шоколадними мушлями ручної роботи; квіткові елементи, де у якості прикрас обрала засушені троянди та пелюстки. Безумовно, не обійшлося без символічних образів – яєць-крашанок, великодніх пряників, пташок тощо. Золоті мотиви втілилися у цукатах і сухофруктах, позолочених кандурином (харчове золото, – ред.). А ось дитячі пасочки прикрашені десятком різновидів цукерок.
Великодні паски у такому вигляді є нетиповими для регіону, адже на Закарпатті надають перевагу традиційному оздобленню з тіста, де присутня релігійна тематика. А ось у закарпатському великодньому кошику, окрім пасок, обов′язково присутні крашанки і писанки, шовдарь і пікниця (домашні м′ясо і ковбаса, – ред.), грудка – домашня сирна страва, вершкове масло, оформлене у вигляді баранчика тощо. Але паска – це той гастрономічний символ Великодня, який об′єднує святкові гостини усіх регіонів України.
Як раніше повідомлялося, 9 березня на площі Народній в Ужгороді стартував IV обласний фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!", у рамках якого було встановлено Національний рекорд України.
Джерело: УНН
-->
До теми
- Друге приміщення ліцею «TheoBand» освятили в Ужгороді
- В Ужгороді стартує пізнавальний проєкт для підлітків "У міста є Я". Як взяти участь?
- В Ужгороді відкрили меморіальну дошку у пам'ять про загиблого Героя 20-річного Ігоря Воєводіна
- Дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима: коли з дитиною потрібно звертатися до лікаря?
- 7 проєктів перемогли у конкурсі ідей «Створи свій Ужгород. Інтегрований, інклюзивний, безпечний»
- УжНУ та медичний факультет Університету Коменського із Братислави підписали меморандум
- В Ужгороді волонтери збирають для військових квадрокоптери
- Два роки людської доброти у «Совиному гнізді»
- В Ужгороді школярі разом з прикордонниками виготовляли окопні свічки
- Ужгородський прес-клуб започаткував для підлітків студію сторітелінгу
- «Чути дітей»: діти поділяться зі світом історіями про те, як вони переживають війну
- В Ужгороді під Центром гунгарології виявили стародавній винний льох
- Ужгородці Олександрі Івановій – 100 років!
- В Ужгороді відкрили меморіальні дошки трьом полеглим захисникам
- УжНУ вперше ввійшов до першої десятки рейтингу закладів вищої освіти України «Топ-200»
- Три двійні народилися минулого тижня в Ужгородському пологовому будинку
- У перший тиждень 2024-го в обласному центрі народилися 43 малюки
- 8 дронів Dji Mavic 3, 3 FPV-дрони та 20 батарейок до них на понад 1 мільйон гривень для наших захисників придбала ужгородська волонтерка
- Першою у новорічну ніч в Ужгороді народилася дівчинка
- Міський голова Богдан Андріїв привітав ужгородців зі Святвечором та Різдвом
До цієї новини немає коментарів