Головна великодня страва – ужгородський кретив!
"Паска – це випічка, яку на Великдень мають скуштувати усі: і ті, хто любить солодке, і ті, кому кондитерські вироби байдужі, і діти, і ті з них, кого в принципі важко чимось нагодувати. Саме тому у складі здобного тіста з′явилися фрукти, горіхи, натуральний екстракт ванілі, багато цедри лимону і апельсину, мускатний горіх і цейлонська кориця. А в оздобленні замість традиційних присипок використані вироби з шоколаду, бульбашкова карамель, цукати, горіхи у харчовому золоті, пряники, квіти та інші елементи. А ще у складі тіста дуже багато жовтків і натуральне вершкове масло. Власне у якості і кількості цих інгредієнтів полягає секрет вдалої паски, яка буде довго зберігатися і не втрачатиме смакових властивостей. Ці секретики мені передала мама, а вона унаслідувала рецепт від своєї матусі. Такі ось династійні паски вийшли. А прикраси – це власне бачення і сучасні віяння у кондитерському мистецтві", – розповіла місцева майстриня Анна Агафонова.
Кондитерка до свята приготувала близько двох десятків пасок. В оздобленні використала морську тематику – паски прикрашені шоколадними мушлями ручної роботи; квіткові елементи, де у якості прикрас обрала засушені троянди та пелюстки. Безумовно, не обійшлося без символічних образів – яєць-крашанок, великодніх пряників, пташок тощо. Золоті мотиви втілилися у цукатах і сухофруктах, позолочених кандурином (харчове золото, – ред.). А ось дитячі пасочки прикрашені десятком різновидів цукерок.
Великодні паски у такому вигляді є нетиповими для регіону, адже на Закарпатті надають перевагу традиційному оздобленню з тіста, де присутня релігійна тематика. А ось у закарпатському великодньому кошику, окрім пасок, обов′язково присутні крашанки і писанки, шовдарь і пікниця (домашні м′ясо і ковбаса, – ред.), грудка – домашня сирна страва, вершкове масло, оформлене у вигляді баранчика тощо. Але паска – це той гастрономічний символ Великодня, який об′єднує святкові гостини усіх регіонів України.
Як раніше повідомлялося, 9 березня на площі Народній в Ужгороді стартував IV обласний фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!", у рамках якого було встановлено Національний рекорд України.
Джерело: УНН
-->
До теми
- Майстер-клас із розпису великодніх писанок для дітей прикордонників провели в ужгородському храмі
- В Ужгороді вже місяць працює дитячий простір "Кіфлик" для переселенців
- На Закарпатті триває екоакція "Шевченко єднає Україну"
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Чат-бот «ДієСлово» презентували в Ужгороді
- Для поранених військових, які лікуються або проходять реабілітацію в медичних закладах Ужгорода, провели екскурсію містом
- «Дні сакури в Ужгороді» – сьогодні та завтра у місті низка заходів, переважна більшість яких має благодійну мету
- В Ужгороді святкуватимуть 112-ту річницю Пласту (ПРОГРАМА)
- В Ужгороді у неділю запрошують на благодійний сакуровий забіг
- В Ужгороді минулого тижня з’явилися на світ 53 малюки
- Ще один крок до новітніх методик лікування: у нейроцентрі провели рідкісну операцію
- Учні ужгородського ліцею вирощують мікрозелень і частину грошей донатять на ЗСУ
- В Ужгороді працює котокав’ярня, в якій живуть 14 котів із притулку
- Вітаємо з Великоднем!
- Великодні подарунки захисникам: закарпатські школярі відправили на фронт 70 пасок
- 100 людям вже надали допомогу у реабілітаційному центрі в Ужгороді
- Друге приміщення ліцею «TheoBand» освятили в Ужгороді
- В Ужгороді стартує пізнавальний проєкт для підлітків "У міста є Я". Як взяти участь?
- В Ужгороді відкрили меморіальну дошку у пам'ять про загиблого Героя 20-річного Ігоря Воєводіна
- Дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима: коли з дитиною потрібно звертатися до лікаря?
До цієї новини немає коментарів