Головна великодня страва – ужгородський кретив!

"Паска – це випічка, яку на Великдень мають скуштувати усі: і ті, хто любить солодке, і ті, кому кондитерські вироби байдужі, і діти, і ті з них, кого в принципі важко чимось нагодувати. Саме тому у складі здобного тіста з′явилися фрукти, горіхи, натуральний екстракт ванілі, багато цедри лимону і апельсину, мускатний горіх і цейлонська кориця. А в оздобленні замість традиційних присипок використані вироби з шоколаду, бульбашкова карамель, цукати, горіхи у харчовому золоті, пряники, квіти та інші елементи. А ще у складі тіста дуже багато жовтків і натуральне вершкове масло. Власне у якості і кількості цих інгредієнтів полягає секрет вдалої паски, яка буде довго зберігатися і не втрачатиме смакових властивостей. Ці секретики мені передала мама, а вона унаслідувала рецепт від своєї матусі. Такі ось династійні паски вийшли. А прикраси – це власне бачення і сучасні віяння у кондитерському мистецтві", – розповіла місцева майстриня Анна Агафонова.
Кондитерка до свята приготувала близько двох десятків пасок. В оздобленні використала морську тематику – паски прикрашені шоколадними мушлями ручної роботи; квіткові елементи, де у якості прикрас обрала засушені троянди та пелюстки. Безумовно, не обійшлося без символічних образів – яєць-крашанок, великодніх пряників, пташок тощо. Золоті мотиви втілилися у цукатах і сухофруктах, позолочених кандурином (харчове золото, – ред.). А ось дитячі пасочки прикрашені десятком різновидів цукерок.
Великодні паски у такому вигляді є нетиповими для регіону, адже на Закарпатті надають перевагу традиційному оздобленню з тіста, де присутня релігійна тематика. А ось у закарпатському великодньому кошику, окрім пасок, обов′язково присутні крашанки і писанки, шовдарь і пікниця (домашні м′ясо і ковбаса, – ред.), грудка – домашня сирна страва, вершкове масло, оформлене у вигляді баранчика тощо. Але паска – це той гастрономічний символ Великодня, який об′єднує святкові гостини усіх регіонів України.
Як раніше повідомлялося, 9 березня на площі Народній в Ужгороді стартував IV обласний фестиваль-конкурс "Воскресни, писанко!", у рамках якого було встановлено Національний рекорд України.
Джерело: УНН












До теми
- 108 хлопчиків та 80 дівчаток, серед яких 4 двійні, народилися в червні в Ужгороді
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- В Ужгороді водій автобуса веде блог про свою роботу
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Ужгородські школярі – серед найкращих на Всеукраїнському заході «Швидше, вище, сильніше – разом!»
- В Ужгородському скансені створять 3D моделі народного вбрання з різних регіонів Закарпаття
- Ужгородська школа мистецтв завершила 70-й, ювілейний, навчальний рік
- «Файна вишиванка»: в Ужгороді оригінально вітали з Днем вишиванки
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у квітні 1925-го?
- 178 немовлят народилося у квітні у Клінічному перинатальному центрі в Ужгороді
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- Де знайти гліцинії в Ужгороді?
- В Ужгородському замку відбудеться бал, збиратимуть гроші для важкохворого Олежика Ригана
- На виставці іконопису говорили про створення музею ікон Закарпаття
- Не сакурами єдиними: в Ужгороді розквітли тисячі різнобарвних тюльпанів
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
До цієї новини немає коментарів