В Ужгороді представили спогади лемка зі Словаччини

В Ужгороді  представили спогади лемка зі Словаччини
Під час книжкового ярмарку «Книга-фест-2018» було презентовано книжку словацького українця Івана Кочанського «Вигнання з рідного краю». Книжка побачила світ у видавництві «Гражда» коштом доньки і сина вже покійного автора.

 

Ініціатором видання виступив академік Микола Мушинка з Пряшева. Він розповів, що ще двадцять років тому до нього звернувся Іван Кочанський, який прислав йому зошит власних споминів. Доля цієї людини унікальна. Він народився у польській Лемківщині у селі Мушинка, неподалік польсько-словацького кордону. У 1945 році разом з іншими односельцями у рамках обміну населенням між Польщею та Україною був переселений у Донецьку область (всього до України було виселено близько півмільйона українців Польщі). Переселенці жили в надзвичайно важких матеріальних обставинах, адже опинилися на новому місці майже без нічого. Окрім того, вони дуже важко приживалися в умовах сталінського тоталітаризму.

Книжка Івана Кочанського є чудовим особистісним документом про той складний час. Адже про виселення українців з Польщі майже півстоліття не дозволялося згадувати. Тому вкрай бракує таких особистих свідчень.

У 1981 році Івану Кочанському з родиною вдалося переїхати з Радянського Союзу на Словаччину до рідної сестри, де теж довелося розпочинати життя у чужому середовищі, про що він також описує у своїх спогадах. На жаль, Закарпаттю бракує таких безпосередніх свідчень очевидців про нашу історію. Тому кожна така книжка є важливим документом доби.

Uzhgorod.net.ua

 

22 травня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів