Польський досвід децентралізації вивчала делегація Полянської ОТГ

Польський досвід децентралізації вивчала делегація Полянської ОТГ
За результатами поїздки до Польщі в Полянській ОТГ планують втілити проект створення територіального центру для літніх людей.

 

В Полянській ОТГ після робочої поїздки до Польщі, під час якої вивчали досвід колег в соціальній сфері, планують створити будинок для літніх людей.

Українців вразило, що до польського хутора, де живе 15 чоловік, проводять дорогу за 1 млн євро - замість того, аби відселити стареньких звідти. Також здивував рівень соціальної відповідальності населення: якщо поляк-бізнесмен не сплатить податки, з ним у селі не вітатимуться, в той час як у нас, навпаки, неплатників зводять до рангу "молодців". Іще більше вразила українців допомога від ЄС полякам - мається на увазі фінансування проектів з розбудову інфраструктури: деякі регіони Польщі відтепер виглядають краще за Німеччину.

Польський досвід децентралізації, а також соціального обслуговування на локальному рівні закарпатці вивчали під час робочої поїздки до Польщі, в Люблін.

Про результати поїздки голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький розповів кореспонденту Укрінформу на зустрічі, організованій Закарпатським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"Головне, що я зрозумів після поїздки: об'єднуватися у громади варто заради того, аби якісно обслуговувати населення, - каже Іван Дрогобецький. - Так, як зараз є у нас в країні - в рамках адміністративного поділу на райони - такі послуги якісно надавати просто нереально. Щодо Польщі, то там не було добровільного об'єднання в громади, просто в один день країну поділили на гміни (польський варіант громади - ред), провели вибори і почали працювати інакше. Маючи можливість порівняти наші реалії - оці процеси добровільного об'єднання громад нині разом із продовженням існування старих районів, та старого паралельного управління, зробив висновки, що доки вся країна не перейде працювати на новий рівень, діла не буде", - каже Дрогобецький.

За його словами, повноваження в громадах Польщі і України кардинально відрізняються. Адже там усі делеговані повноваження фінансує держава, гміна фінансує тільки поточні видатки.

“Ну ось, наприклад, захотіли побудувати фонтан на площі - ото й будують на свої кошти, все інше дає держава. У нас держава, навпаки, 90 % делегованих повноважень в громадах не фінансує. Нам говорять про ПДФО - цим податком ми маємо закрити питання по фінансуванню техпрацівників в освіті та медицині, відремонтувати дороги та зробити інфраструктуру. Тобто за рахунок того ПДФО ми маємо вирішити усі свої питання. А це неможливо насправді в жодній громаді", - каже голова Полянської ОТГ.

Члени української делегації були також вражені розмірами фінансування поляків з боку ЄС: настільки воно потужне. Наприклад, ЄС дав фінансування на проект ремонту дороги до хутора, де живе 15 старих людей...

За результатами поїздки до Польщі в Полянській ОТГ планують втілити проект створення територіального центру для літніх людей.

"Маємо в громаді людей, які потребують догляду, але в тому вигляді, в якому їм ці послуги зараз надає держава - це бутафорія: коли соцробітник приходить раз на тиждень зварити борщу, а та людина потребує щоденного догляду! У нас є купа вільних приміщень на території, і ми можемо зробити такий терцентр. В Польщі вони існують на рівні районів та областей, на рівні гмін їх нема - тому що це делеговані повноваження, їх утримує район, а гміна платить за своїх жителів - знову ж таки, із державної субвенції".

Вразило, що в польських громадах дбають про те, аби людям - переважно старшого віку, які живуть у гмінах, було чим зайнятися.

"У кожному селі для пенсіонерів створили клуби сеньйорів (щось на кштал клубу за інтересами — ред.). Вони в якомусь селі проводять конкурс випічки, разом печуть, а тоді пригощають ціле село. Ще в одному селі створили музей реманенту, у них є ціла програма, коли люди приїжджають і працюють тими старовинними інструментами. Тобто, влада робить так, аби цим людям хотілося жити в селах", - ділиться враженнями від польського досвіду Іван Дрогобецький.

"У кожне село за гроші ЄС закупили пожежні машини, у них нема такого поняття як вартування - це все на громадських засадах. Є добровільна пожежна дружина, від 60 до 90 чоловік, вони отримують виклики в автоматичному режимі, йде конкуренція між державними і місцевими пожежниками: місцеві завжди приїздять на місце події швидше. Їм прийшов виклик на телефон, він підтверджує оператору: я йду. Це дуже відповідально. Якщо чоловік, сказав, що буде, а не прийшов - виключають із дружини. Менше 9 людей на виклик, кажуть, ніколи не приходило. На жаль, у нас таке втілити поки нереально, - переносить польський досвід на українські реалії Дрогобецький, - у нас нема такої соціальної відповідальності у населення, - каже він. - Якщо підприємець в Польщі не сплатить податки, із ним не буде вітатися ціле село. У нас, навпаки, такі бізнесмени вважаються ледве не героями бо він знає, як обійти закон і не заплатити. Різниця в менталітеті".

Основне, на чому зауважив Дрогобецький - польські гміни є повноцінними суб'єктами господарювання, у нас громади такими не є.

"Ми не можемо приймати рішення, ОТГ наразі також не є суб'єктом, для цього треба вносити зміни в Конституцію. Народ має право на владу, але не має реальної влади, вона по вертикалі - Верховна Рада, облрада, районна рада і адміністрації. В Польщі дуже чітко: всі розуміють, що місцеві гміни мають більші кошти, як райони, але райони відповідають в той же час за соціальні центри і дороги. Ми в Полянській ОТГ взяли на баланс 17 км доріг - і ні одної гривні нам не дали на їх утримання з області".

Насамкінець, порівнюючи польський досвід децентралізації із українським, Іван Дрогобецький акцентує, що справжній поступ у реформі децентралізації можна буде очікувати тоді, коли держава зрозуміє, що всі в країні мають грати за одними правилами, тоді громади матимуть не тільки функції, а й фінанси.

Полянська об'єднана територіальна громада створена у жовтні 2016 року. До складу її увійшли три територіальні громади - Полянська, Плосківська та Родниківська. Площа громади наразі складає 162 кв км, населення - майже 8 тисяч осіб. За 2017 рік надходження до загального фонду, включаючи міжбюджетні трансфери, склали 45,7 млн грн.

Програма "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Тетяна Когутич, Укрінформ

 

21 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів