Словацьке телебачення зняло п’ять художніх фільмів по закарпатських легендах

Словацьке телебачення зняло п’ять художніх фільмів по закарпатських
легендах
Масштабний проект співпраці між Закарпатським обласним академічним театром ляльок «Бавка» та Кошицьким ляльковим театром у 2016-2017 роках передбачав і створення десяти фільмів, які розповідають про Закарпаття та Східну Словаччину.

 

Стрічки орієнтовані як на дитячу аудиторію, так і на дорослу. Авторами сценаріїв п’яти фільмів є закарпатці: Олександр Гаврош «Три сестри», Дмитро Кешеля «Чорт та храм», Ніна Малишка «Різдвяна пригода», Наталія Орєшнікова «Чарівні гуслі», Наталія Присяжнюк «Як виникли Карпати». У цих фільмах розповідаються легенди про виникнення Карпат, про Ужгородський та Середнянський замки, про будову дерев’яного храму без жодного цвяха тощо.

П’ять півгодинних художніх фільмів, знятих словацькими телевізійниками, є безпрецедентною подією не тільки в історії нашого краю, але і всієї України. В зйомках взяли участь актори Закарпатського обласного театру ляльок (Наталія Орєшнікова, Андрій Опіок, Микола Карпенко, Олена Пишка, Ярослава Яник та інші) та словацькі артисти. Чудово костюмоване дійство знімалося в автентичних історичних середовищах, зокрема і в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Меценатом унікального прикордонного телепроекту виступили норвежці.

Віднедавна всі десять фільмів можна переглянути в інтернеті (http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12891/144143#305). Сподіваємось, що невдовзі буде виконана й умова про український дубляж чи бодай титрування. Адже ці стрічки були би цікавими і для глядачів всієї України.

uzhgorod.net.ua

 

22 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів