Триває збір підписів під петицією до Президента проти будівництва вітряків на Боржавських полонинах

Триває збір підписів під петицією до Президента проти будівництва вітряків на Боржавських полонинах
Нагадуємо: триває збір підписів під петицією "Про заборону будівництва вітрової електростанції на 120 МВТ на території Воловецької селищної ради Воловецького району та на території Березняківської, Дусинської, Неліпинської та Тибавської сільських ради Свалявського району Закарпатської області", яка зареєстрована за №22/064800-еп.

 

Автор (ініціатор) петиції - Суран Володимир Григорович, дата її оприлюднення: 04 липня 2019, тж лишилося трохи більше місяця, щоб зібрати необхідну кількість голосів!

У петиції зокрема йдеться: "Турецька компанія, що зареєструвала товариство з обмеженою відповідальністю «Атлас Воловець Енерджи» у Воловці Закарпатської області, намагається реалізувати проект будівництва на Полонині Боржава елетростанції з 34 вітрогенераторів заввишки 180 м кожен, загальною потужністю 120 МВт, що ставить під загрозу національну безпеку України та порушення конституційних прав людини на безпечне для життя та здоровя довкілля.

Така діяльність, як і акти органів державної влади та місцевого самоврядування, що сприяли цьому у Воловецькому та Свалявському районах Закарпатської області, і зокрема неприховане лобіювання інтересів іноземного забудовника колишнім керівником Закарпатської обласної державної адміністрації є очевидно незаконними, оскільки порушують права та інтереси територіальних громад, краян, загалом громадян України та юридичних осіб в процесі вирішення питань, пов'язаних із розміщенням вітрових електростанцій, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій, значних людських і матеріальних втрат, порушень користування об’єктом Смагардової мережі Полонина Боржава («PolonynaBorzhava» - UA0000263), до негативного впливу на довкілля, погіршення видового складу флори і фауни Боржавських полонин, у тому числі рідкісних, зникаючих, занесених до Червоної книги України видів, знищення субальпійських лук Боржавського хребта.

Відповідно до Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Плановане будівництво на Полонині Боржава суттєво погіршить екологічну обстановку не лише у Закарпатській області, але і у Карпатському регіоні, який охоплює сім країн. Полонина Боржава охороняється як особливо цінна територія, частиа всеєвропейської екологічної мережі територій, що мають особливе природоохоронне значення. Рішенням Постійного Комітету Бернської конвенції, стороною якої є Україна, Полонина Боржава визначена територією, важливою для збереження природи у масштабах всієї Європи. Смарагдову мережу створено на виконання міжнародних зобов’язань нашої держави у рамках Ради Європи та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (2014). Чимало рідкісних видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України, вимирають, адже практично не залишилось в Україні полонин, збережених у дикому стані.

Разом з тим, Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації України 07 березня 2019 року у результаті проведення оцінки впливу на довкілля видав висновок про допустимість будівництва вітрової електростанції 120 МВт на Полонині Боржава на території Воловецького та Свалявського районів Закарпатської області, хоча останній не містить оцінки реальних впливів на довкілля, як наслідок передабачені умови діяльності є взаємосуперечливими та такими, які допускаются незаконну діяльність.

Президента України як гаранта прав і свобод громадян України в межах повноважень просимо

дати доручення Кабінету Міністрів України тимчасово заборонити діяльність товариства з обмеженою відповідальністю «Атлас Воловець Енерджи» із будівництва вітрової електростанції 120 МВт на території Воловецької селищної ради Воловецького району та на території Березняківської, Дусинської, Неліпинської та Тибавської сільських рад (за межами населених пунктів) Свалявського району Закарпатської області.

Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля».

Долучитися до підписання петиції можна за посиланням.

 

28 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів