«Між небом і землею»: виставка, що «розфарбувала сіре сьогодення», відкрилася у Закарпатті

«Між небом і землею»: виставка, що «розфарбувала сіре сьогодення», відкрилася у Закарпатті
Сьогодні в санаторії "Квітка Полонини" відкрилася унікальна виставка під назвою "Між небом і землею", на якій представлені роботи Тараса Шевченка, Марії Приймаченко та сучасної української художниці Оксани Фурса.

 

Цим проєктом, за словами організаторів, 5 липня фактично відновилася виставкова діяльність в Україні, відтак, після схвальних відгуків та рецензій, було прийнято рішення показати її всьому світові.

Тож копії 3 робіт Тараса Шевченка, 10 робіт Марії Приймаченко та майже п’ять десятків робіт з двох колекцій сучасної української художниці Оксани Фурса (в тому числі дванадцять робіт воєнного періоду) поїхали на Канарські острови. Наступним етапом презентації стало Закарпаття, на черзі – країни Євросоюзу, Англія, Японія, Канада, «…навіть Казахстан стоїть у нас в черзі», зазначила президентка Українського освітньо-наукового  мистецького комплексу ім. Сальвадора Далі, заслужена художниця України Оксана Фурса.

 За словами мисткині, побачить світ експозиція завдяки підтримці небайдужих людей, меценатів, друзів художниці, серед яких, зокрема, і головний лікар санаторію «Квітка полонини» Павло Ганинець.

На питання, чому відкрилася виставка не в Ужгороді чи Львові, Оксана Фурса каже, що цілеспрямовано обирала для презентації не великі центри, «а саме ті місця, де дійсно б'ється серце, де культура не потрібна просто для ширмочки, а де її потребують, де дійсно розмовляють з картинами».

Для художниці важливо те, що Закарпаття дало прихисток сотням тисяч українців, для неї ця земля теж стала натхненням.  «Тут люди справжні, і коли я вперше приїхала до Закарпаття, побачила цю землю, закохалася в неї. Мені дуже сподобалися люди, їхнє ставлення до інших. Це відчуття, коли від тебе нічого не вимагають, нічого не чекають, а просто так добре до тебе відноситься, ну начебто ти янгол з неба якийсь спустився, - не переказати. І я розумію, що якщо до тебе як до янгола відносяться, то, мабуть, ті самі янголи і й розмовляють».

Оксана Фурса каже, добре розуміє, що про добро потрібно говорити пошепки, але зараз їй хочеться кричати про нього.

«Мені щиро хочеться сказати тим, хто працює в санаторії, всім лікарям – велетенське спасибі! Так, ми, митці, як і всі люди, які дійсно працюють від душі, лікуємо своїм мистецтвом серце і душі, а лікарі приводять самих нас до ладу, наші організми, щоб ми і далі могли творити. Щоб могли і далі вкладати свої почуття в красу».

Виставка отримала надзвичайно багато відгуків, адже, крім надзвичайної естетичності, вона несе в собі й відгомін сьогодення: мистецькі роботи відтіняють протитанкових «їжаків», і так не дають нам забути, що сьогоднішнє мистецтво твориться на тлі страшної війни, і мета кожного митця – зробити все можливе для перемоги і заради перемоги.

Комерційний директор ТОВ "Сузір'я- Квітка Полонини" Агнеса Кеменяш під час відкриття виставки відзначила, що «Квітці Полонини» надзвичайно поталанило, що в її стінах відкрився такий унікальний проєкт. «Оксана Фурса своєю творчістю розчулила і, споглядаючи цю красу, розумієш, що не може бути інакше. В цей сумний час ці картини зігрівають душу, вони плекають впевненість, що ми переможемо. Виставка настільки зігріває серця, шо тривога відходить і душа знаходить спокій!»

«Дякуємо, що ви розфарбували наше сіре сьогодення!» - додав директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА, заслужений артист України Євген Тищук.   

Експозиція триватиме в санаторії «Квітка Полонини» до середини січня 2023 року, тож усі бажаючі зможуть насолодитися творами Шевченка, Приймаченко та Оксани Фурса.

Для довідки.

 Оксана Фурса — українська художниця, ректор Інституту Мистецтв ім. Сальвадора Далі, доктор педагогічних наук, професор, Президент Конфедерації дизайнерів та стилістів України. Авторка наукових монографій, спецкурсів, підручників. Учасниця міжнародних виставок сучасного мистецтває. Персональні виставки художниці: «Квіти України» (Будинок художника, м. Київ), «Погляд» (Латвія, галерея ART strit, 1998), «Яблунево-медова казка» (м. Київ, Галерея Глобус, 19.12.2014 — 15.01.2015).

Наталія Петерварі

 

23 листопада 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів