В селі Довге на Закарпатті відновили репетиції славнозвісного хору “Боржава”

В селі Довге на Закарпатті відновили репетиції славнозвісного хору “Боржава”
В селі Довге, на Іршавщині, відновив роботу Довжанський народний хор “Боржава”. “На другу репетицію хору “Боржава” людей прийшло у три рази більше, ніж на першу”, — написав письменник Василь Кузан на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

— Це знаменитий закарпатський хор “Боржава”, який створив і ним керував Михайло Машкін, — пояснив він Varosh. — Той Михайло Машкін, який написав неофіційний гімн Закарпаття “Верховино, мати моя”. Хор був створений у 50-х роках минулого століття і проіснував більше 30 років. Колектив розпався, тому що не мав підтримки.

Підтримуваний Довжанським лісозаводом, колектив їздив на гастролі ледь не по цілому світу. Це був аматорський колектив, у якому співали працівники лісозаводу і селяни.

gal-189959

gal-189966

За словами Василя Кузана, це не перша спроба відновити хор, попередні спроби не мали успіху, тому що колектив тоді не мав підтримки, не їздив на гастролі, що дуже важливо для колективу.

— Тепер директором центру дозвілля і культури стала Наталя Менчук, я директор публічної бібліотеки і ми вирішили відновити хор. Велику підтримку ми отримали від сільського голови нашого, Віктора Симканича — він не тільки підтримав ідею відновлення хору, він сам і співає у “Боржаві”. За музичну частину взялася Тетяна Гецко, вона музикант з нашої школи мистецтв. Було всього тільки дві репетиції, але той прогрес, емоційна складова, той факт, що співає і сільський голова ставлять таку планку, що люди тягнуться, хочуть співати.

Хор вже ділиться на чотири голоси і за прогнозами Василя Кузана, з часом може відновити і свою хореографічну складову.

Нині на репетиції приходить також і чоловік, який колись танцював у “Боржаві”.

Varosh,

Фото зі сторінки Василя Кузана

 

29 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів