На кордоні з Угорщиною вилучено незадекларовані 20 старовинних картин, придбані на аукціоні в Італії

На кордоні з Угорщиною вилучено незадекларовані 20 старовинних картин, придбані на аукціоні в Італії
Порушником виявився 62-річний львів’янин, який вирішив обійти митне законодавство і не декларувати у «зеленому коридорі» 20 картин відомих українських живописців, написані минулого століття.

 

Так, повертаючись з Євросоюзу до України через митний пост «Астей» на автомобілі в якості пасажира, пенсіонер під час проходження митного контролю стверджував, що не переміщує через українсько-угорський кордон товари, які підлягають декларуванню та оподаткуванню.

Однак, на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, митники вивели транспортний засіб із загального потоку для проведення митного огляду  на оглядовий майданчик.

У ході перевірки автомобіля на задніх сидіннях було виявлено 20 художніх картин. Серед полотен – кілька творів художника Валинтина Литвиненка, зокрема: "Ранок" (1975 р), "Церква на пагорбі"(1974 р), "Літній день" (1972 р), "Берег річки" (1976 р); інші написані Віктором Зарецьким - "Портрет старої жінки" (1947 р), "Тиша" (1989 р), "Вид з вікна" (1988 р); також кілька картин митця Михайла Дерегуса - "Останній сніг" (1981 р), "Провінціальний пейзаж" (1980 р), "Краєвид"; художника Сергія Григор’єва - "На містку" (1984 р), "Старе дерево" (1982 р), "Літо" (1978 р), акварель "Портрет" (1971 р); маляра Карпа Трохименка – картини "Київ вечірній" (1965 р), "Вид з балкону" (1960 р); мисткині Віри Довгалевської – картина "Квіти" (1974 р), художника Федора Захарова - картина "Зима", етюд художниці Тетяни Яблонської.

За словами чоловіка, виявлені картини йому придбали в італійському місті Генуї на аукціоні за 5 тисяч євро і везе їх для власних потреб. Будь-які документи, що підтверджують вказану ціну, у пенсіонера при собі не було.

Згідно з вимогами митного законодавства, товари, виготовлені 50 і більше років тому, незалежно від їх вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню. Не підпадають під оподаткування товари, загальна вартість яких становить до 500 євро та вага до 50 кг.

Тож, відносно чоловіка складено протокол за ч.2 статті 471 Митного кодексу України. Наразі художні твори вилучено, а їх остаточну вартість встановить спеціаліст-експерт. Справу розглядатиме Закарпатська митниця.

Варто додати, що твори цих художників представлені в музейних, галерейних і приватних колекціях як в Україні, так і за кордоном. Завдяки неперевершеній майстерності художники мали найвищі державні нагороди. Серед зазначених вище митців – заслужені діячі мистецтв, народні художники 50-80-х років минулого століття.

 

Пресслужба Закарпатської митниці

 

13 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів