Понад три десятки незадекларованих коронарних імплантатів вилучили закарпатські митники у водія рейсового автобуса

Понад три десятки незадекларованих коронарних імплантатів вилучили закарпатські митники у водія рейсового автобуса
Дороговартістний імпортний товар, вартість якого перевищує 700 тис грн, намагалися завезти на митну територію України під виглядом особистих речей, аби уникнути декларування та оподаткування.

 

Порушення митного законодавства задокументовано на митному посту «Тиса», що на кордоні з Угорщиною, вчора (08.10).

Повертаючись з Італії, 36-річний водій рейсового автобуса «Гроттамінарда-Хмельницький» під час проходження митного контролю обрав «червоний коридор». У декларації вказав про наявність багажу виключно з особистими речами у кількості 10 місць. Усно заперечив про переміщення через кордон будь-яких інших товарів, в тому числі таких, що підпадають під обмеження.

Однак, на підставі результатів системи управління ризиками, інспектори-пошуківці перевірили транспортний засіб та виявили серед коробок новенькі медичні пристрої. Судинні металеві каркаси, а це: 30 шт коронарних стентів Resolute Onyx торгівельної марки «Medtronic» різних розмірів американського виробництва та 3 шт коронарних стентів Xience Pro торгівельної марки «Abbott» різних розмірів ірландського виробництва, водій переміщував у багажному відсіку серед задекларованих особистих речей.

За попередньою оцінкою в інтернет-мережі, вартість подібних стентів за 1 шт коливається від 20 до 35 тис грн, тож загальна сума виявленого товару перевищує 700 тис грн. Це при тому, що митне законодавство дозволяє одній особі ввозити товар без декларування та оподаткування, якщо його загальна вартість становить до 500 євро та вага – до 50 кг.

Зауважимо, що у подібних випадках водії відмовляються визнавати предмети правопорушення своєю власністю. Не став виключенням і цей випадок, перевізник «скинув» вину на незнайомого громадянина Італії, який попросив його доставити велику коробку в Україну.

Тож, не вказавши митному органу про предмети, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню при переміщені через митний кордон України, відносно перевізника складено протокол за ч.2 статті 471 Митного кодексу України.

Наразі незадекларований товар, остаточну вартість якого визначить спеціаліст-експерт, вилучено. Справу розглядатиме Закарпатська митниця.

Додамо, що санкції зазначеної статті митного законодавства (недекларування товарів, що переміщуються через митний кордон України громадянами) передбачають накладення штрафу в розмірі 30% від вартості предметів правопорушення.

 

Пресслужба Закарпатської митниці

 

10 жовтня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів