Чи реально вирішити проблему черг на кордонах?

Чи реально вирішити проблему черг на кордонах?
Багатогодинні автомобільні черги на західному кордоні стали жахіттям для українців, які намагаються поїхати до інших країн у відпустку, на роботу, провідують рідних чи мандрують у справах.

 

Люди запізнюються на літаки й потяги, втрачають гроші та час. Проблема лише погіршилася влітку, адже потік людей у час відпусток суттєво зріс. Україна шукає різноманітні шляхи для вирішення ситуації на кордоні. Що вже зроблено та що планують втілити, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

За один день кордон перетнули 100 тисяч людей

Лише за 24 серпня цього року західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули 100 тисяч людей та 21 тисяча транспортних засобів. Про це відзвітували у Державній прикордонній службі.

З України в цей день виїхали 54 тисячі, а приїхали 46 тисяч людей. З них 42 тисячі — українські громадяни.

Загалом, як свідчать дані Опендатабот, за перше півріччя року з України виїхало 8,2 мільйони осіб, а в’їхало — 7,97 мільйонів.

Спільний митний та прикордонний контроль

Щоб зменшити черги на україно-польському кордоні, там планують зробити спільний митний та прикордонний контроль. Про таке 22 серпня заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, це поки що буде пілотний проєкт.

“Буде один пункт пропуску, де працюватимуть представники обох держав. Цим досягаємо більшої інтеграції в європейський простір, прискорюємо логістику, мінімізуємо корупцію”, — пояснив Шмигаль. Глава уряду додав, що Україна зробила відповідну пропозицію і Румунії.

“єЧерга” тепер працює і для пасажирських автобусів

Зменшити час перебування людей на кордоні має і послуга “єЧерга”. Із 1 серпня 2023 року вона запрацювала, зокрема, для пасажирських автобусів. Спершу скористатися нею водії могли лиш на пункті “Ягодин – Дорогуськ”. Але вже невдовзі проєкт “єЧерга” для пасажирських автобусів масштабували на 8 пропускних пукнтів. Йдеться про “Краківець – Корчова” та “Шегині – Медика”  на Львівщині, “Порубне – Сірет” та “Мамалига – Крива” у Чернівецькій області, “Ягодин – Дорогуськ” і “Устилуг – Зосин” на Волині, а також “Чоп (Тиса) – Захонь” та “Ужгород – Вишнє Нємецьке” на Закарпатті.

Щоб перетнути кордон дані водія та автобуса треба внести в систему єЧерга на відповідному сайті. Також необхідно обрати потрібний прикордонний перехід. Реєстрація доступна за день до старту подорожі. Йдеться як і про регулярні автобусні маршрути, так і про нерегулярні. Після проходження реєстрації водій отримує конкретний час, у який має прибути на кордон.

Від грудня минулого року і до серпня цього року єЧерга працювала виключно для вантажних авто. За цей час за допомогою послуги кордон перетнули майже 340 тисяч тисяч вантажівок.

 

 

 

 

29 серпня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів