Митецький пленер за мотивами творчості художника "Сонячного шляху" Антона Кашшая відбувся у Дубриничах

Митецький пленер за мотивами творчості художника "Сонячного шляху" Антона Кашшая відбувся у Дубриничах
10 грудня 2023 року в с. Дубриничі відбувся конкурс-пленер до Міжнародного дня гір. Тут учасники створювали свої роботи за мотивами творчості художника "Сонячного шляху" Антона Кашшая, який народився в Дубриничах.

 

Десятки юних  художників зібралися в Дубриничах, де провели під керівництвом Лідії Маніци та її творчої команди  художній пленер. Переможці отримали призи від мецената Сергія Ковача, а головний приз - перехідна нагорода особистий олівець відомого художника Антона Кашшая (раритет передала онучка художника Катерина Кашшай) - залишається у постійному розпорядженні керівництва Дубриницької ТГ. Під час пленеру було вирішено також створити постійно діючу кімнату-музей художника А.М.Кашшая, висадити  навесні  алею сакур на честь відомого художника (одну з вулиць Дубринич названо на честь на вул.А.Кашшая), у день його народження, 24 лютого заплановано проводити в Дубриничах постійний пленер художників.

Історична довідка

Антон Кашшай народився 24 лютого 1921 року в селі Дубриничі Перечинського району Закарпаття у сім'ї лісника. У 1939 році закінчив Ужгородську гімназію, де малювання викладав Йосип Бокшай. Під його впливом талановитий учень осягнув основи образотворчого мистецтва. Після гімназії почав працювати у фінансовій установі, але продовжував малювати, постійно вдосконалюючись, у співпраці з Бокшаєм та Ерделі.

З 1947 року, Кашшай уперше бере участь в обласній виставці. А через кілька років – стрімкий злет: твори художника експонують у Києві, потім – у Ризі, росте його популярність. Митець відіграє важливу роль у житті закарпатського відділення спілки художників, бере участь у громадському житті, він наближений до владних кабінетів. З 1961-1976 рр. - очолював Закарпатську обласну організацію Спілки художників України. Його іменем названо Спілку незалежних закарпатських художників. Він чи не єдиний із художників зміг побувати в Італії, Норвегії, Канаді й Японії і привезти звідти цікаві замальовки.     

Манера живопису змінюється в 1970-х роках – розкуті мазки більш узагальнено виводять форму. В 1973 році - оформив роман Павла Цибульського «Вуличка на околиці міста» (Ужгород). У 1980-х художник часто вдається до тональних вирішень, вміло використовує чорний колір.

Антон Кашшай малював до останніх днів життя, які закінчилися 30 грудня 1991 року. Запорукою успіху був його талант, близьке спілкування з видатними художниками і загалом творчий ентузіазм, який настає на певній стадії розуміння мистецтва. Ранні роботи Кашшая – це  чудові реалістичні пейзажі, в яких відчутний вплив великого Бокшая. Художник дуже швидко знаходить свою живописну манеру, в якій головне – виняткове відчуття кольорових поєднань, що дозволяє йому грати кольорами, часом навіть хизуватися своєю спроможністю.

 

14 грудня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів